Thailand maakt ruzie over premie na vangst Hambali

Aanvankelijk hielden de Thaise politie, strijdkrachten en geheime dienst zich bezig met het opsporen van Hambali, de meest gezochte terrorist van Azië. Maar nu hij is gepakt, houden leger, politie en veiligheidsdienst zich vooral bezig met het bemachtigen van de tien miljoen dollar premie die de VS op Hambali's hoofd had gezet.

De verschillende partijen bestrijden elkaar en zijn allemaal bij de Amerikaanse ambassade in Bangkok geweest om hun hand op te houden, zo melden Thaise kranten. En dat terwijl het de Amerikaanse inlichtingendienst CIA was die de klus klaarde.

Ridwan Isamuddin, beter bekend als Hambali, werd op 12 augustus gearresteerd in Ayutthaya, honderd kilometer ten noorden van Bangkok. Hij wordt ervan verdacht de hand te hebben gehad in elke terroristische aanslag die sinds 1995 in Zuidoost-Azië heeft plaatsgevonden, inclusief de bomaanslag op Bali in oktober vorig jaar. De regeringen in de regio zien hem als de operationele leider van het terreurnetwerk Jema'ah Islamiyah (JI) en menen dat hij de verbindingsman was van JI met het terreurnetwerk Al-Qaeda. Vooral om die reden waren de Verenigde Staten zeer in zijn arrestatie geïnteresseerd en loofden ze een hoge beloning uit.

Onduidelijk is hoe hoog die premie is. De CIA heeft naar verluidt voorgesteld één miljoen dollar te schenken aan zijn Thaise collega's. Maar volgens The New York Times heeft het Witte Huis tien miljoen dollar beloofd. Maar: aan wie? Aan mij, zeggen vierhonderd onderbetaalde officieren van de strijdkrachten, de immigratiedienst, de drugsbestrijdingsdienst, de landelijke politie en de politie in Ayutthaya. Volgens de Thaise Bangkok Post hebben allen een persoonlijke aanvraag ingediend voor hun deel van de premie.

Het was echter de CIA die Hambali wist te traceren in een appartement in Ayutthaya. Uit vrees zijn arrestatie in gevaar te brengen, vertelden de Amerikanen pas op het allerlaatste moment aan de Thaise autoriteiten dat de meest gezochte terrorist zich in hun land bevond. Speciale Thaise troepen trapten de deur in van Hambali's appartement, die zich zonder verzet overgaf aan de Thaise soldaten. Zij droegen de terroristenleider onmiddellijk over aan Amerikaanse agenten die pal achter hen stonden. Sindsdien is Hambali op een onbekende locatie in handen van de Verenigde Staten.