Stekelenburg stopt tijdelijk

Burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg legt met ingang van morgen al zijn werkzaamheden voorlopig neer. Loco-burgemeester E. Aarts vervangt hem. Zij deed dit ook bij de eerdere afwezigheid van de burgemeester.

Stekelenburg (61) lijdt aan slokdarmkanker. In januari van dit jaar werd hij geopereerd. Na een herstel hervatte hij zijn werkzaamheden in mei. Naar nu blijkt is de ziekte verhevigd teruggekeerd. Stekelenburg wil nu al zijn tijd en energie gebruiken om de bestraling van de tumoren te doorstaan.

Stekelenburg is sinds 1997 burgemeester van Tilburg, daarvoor was hij bijna tien jaar voorzitter van vakbond FNV. Nog begin deze maand kondigde hij een `keiharde aanpak' van criminele jongeren aan. Aanleiding daarvoor was een aantal gewelddadige incidenten in Tilburg, waarbij Antilliaanse jongeren betrokken waren. De burgemeesters van andere steden met veel overlast van Antilliaanse jongeren zoals Den Helder, Eindhoven en Dordrecht onderschreven zijn aanpak.

Kort voordat zijn ziekte werd geconstateerd, werd hij door de PvdA-top gevraagd kandidaat te zijn voor het minister-presidentschap, als de partij de verkiezingen zou winnen. Toen bleek dat Stekelenburg ziek was, werd Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, de kandidaat-premier.