Oostkust VS vreest de komst van Isabel

Inwoners van de oostkust van de Verenigde Staten maken zich op voor de komst van orkaan Isabel, die met gemiddelde windsnelheden van rond 185 kilometer per uur op hen afkomt. De tropische orkaan kan binnen drie dagen ergens tussen North Carolina en New Jersey het vasteland bereiken.

Tropische orkanen, hurricanes genoemd al zij in het Caraïbisch gebied en voor de kust van de Verenigde Staten voorkomen, ontstaan meestal uit onweersbuien voor de Afrikaanse kust. Met een oostenwind drijven ze in westelijke richting en kunnen ze uitgroeien tot tropische stormen als de wind boven gemiddeld 117 kilometer per uur komt. Wanneer ook de zeetemperatuur boven de 26 graden Celsius is, neemt de storm aan kracht toe. Bereikt de wind een kracht 12, dan wordt gesproken over een orkaan.

De onzekerheid over het verloop van orkaan Isabel is groot, zo meldt het National Hurricane Center in Miami. Isabel bereikte zondag nog een gemiddelde windsnelheid van 248 kilometer per uur en werd daardoor een klasse 5 hurricane volgens de schaal van Saffir/Simpson. Een klasse 5 orkaan wordt catastrofaal genoemd, waarbij grote schade aan gebouwen wordt verwacht en vrijwel alle daken en kleine lichtere bouwsels kunnen worden weggeblazen. Gisteren namen de snelheden van Isabel af tot een klasse 3 (grote schade met uitgebreide vernielingen aan gebouwen).

De laatste klasse 5 hurricane die de regio bereikte, was orkaan Mitch in 1998. Andrew, die in 1992 een ravage aanrichtte in Florida in 1992, was een klasse 4 orkaan met gemiddelde windsnelheden van 200 kilometer per uur. Het KNMI meldt dat de meeste schade valt op het moment dat een cycloon de kust bereikt en daar vloedgolven tot zes meter hoog veroorzaken.

Meteorologen voorspellen vooralsnog dat het oog van de orkaan in de loop van vrijdag over Washington zou kunnen trekken. De bewoners van Ocracoke Island (North Carolina) zijn gisteren geëvacueerd, en ook de inwoners van de Keys (Florida) wordt aangeraden zich klaar te maken voor een mogelijke evacuatie. Gouverneur Mark Warner van Virginia riep gisteren de noodtoestand in zijn staat uit. De verloven voor politie, brandweer en andere hulpdiensten zijn ingetrokken. Elders slaan Amerikanen batterijen, zaklampen en noodrantsoenen in. De Amerikaanse marine maakt zich op haar vloot te verplaatsen en ook de luchtmacht heeft haar vliegtuigen naar veiliger gebieden gedirigeerd.