Nutreco sluit een kippenslachterij

Vlees- en zalmproducent Nutreco sluit de kippenslachterij in het Belgische Stevoort. Daarbij gaan 150 arbeidsplaatsen verloren. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Nutreco maakte bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus al bekend dat het als gevolg van de vogelpestuitbraak in Nederland en België gaat reorganiseren. De schade van die uitbraak werd geschat op 5 tot 10 miljoen euro en is vooral geleden bij Pingo Poultry, de dochteronderneming die pluimvee slacht.

De keuze om de slachterij in Stevoort te sluiten heeft met name te maken met de ouderdom van de fabriek. Nutreco heeft twee slachterijen in België, in Stevoort en in Maasmechelen. ,,De slachterij in Maasmechelen is moderner dan die in Stevoort'', aldus een woordvoerder van Nutreco.

In Maasmechelen zullen na de reorganisatie nog 520 arbeidsplaatsen zijn. De fabriek gaat zich toeleggen op de productie van verse kipproducten voor supermarktketens.

Ook in Nederland gaat Nutreco reorganiseren. Of er banen verdwijnen, of slachterijen dichtgaan, kan de woordvoerder niet zeggen. Nutreco heeft in Nederland twee slachterijen; in Cuijk en Goor. Daarnaast staat in Mierlo een fabriek voor de verdere verwerking van kippenvlees. In totaal zijn er in Nederland 670 arbeidsplaatsen bij Pingo Poultry. De pluimveeslachter wil zich gaan toeleggen op de productie van verse kipproducten voor de driehoek Parijs-Londen-Berlijn.

Ook bij de verkoop van zalm heeft Nutreco te kampen met tegenvallers. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf aan twee zalmverwerkende bedrijven in Noorwegen te sluiten. Daarbij verdwenen ruim 200 arbeidsplaatsen.