MINDER OVERHEAD IN CULTUURSECTOR

Cultuur moet de komende jaren geld inleveren: 1,2 miljoen in 2004, en vanaf 2005 jaarlijks 19 miljoen euro. Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66) kondigde eerder al aan dat ze dat geld vooral wil weghalen bij de `institutionele overhead' van de kunstsector: niet bij de makers, maar bij de fondsen en instellingen die ,,niet direct aan het aanbod bijdragen''.

Welke dat zijn is nog onduidelijk. Voor de cultuurnota 2001-2004 is het geld al verdeeld; voor die van 2005-2008 worden in 2004 de beslissingen genomen. Van der Laans voornemen om de kunstsector administratief te ontlasten (,,meer ruimte, minder regels'') heeft ze al deels in praktijk gebracht door het aanvraagformulier voor 2005-2008, dat de instellingen nog tot december kunnen indienen, te vereenvoudigen. Dit najaar maakt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer haar doelstellingen ,,in den brede'' bekend. Meer geld gaat naar de digitalisering van de cultuurcollecties van musea en archieven en de educatieve functie van bibliotheken.