Meer verkopen met minder mensen bij V&D

De vakbonden CNV en FNV organiseerden gisteren in Zwolle een eerste overleg voor de werknemers van het zwaar getroffen V&D.

De meeste aanwezigen bij deze eerste ledenvergadering van de vakbonden werken al jaren bij de warenhuizen. Om `hun' V&D te behouden, zijn ze best bereid iets in te leveren. ,,Maar we willen wel weten waarvoor'', zegt een lid van de ondernemingsraad uit Zwolle. ,,Er is geen enkel positief verhaal aan de horizon.''

En het ligt niet aan het personeel op de winkelvloer dat het slecht gaat met de warenhuisketen, dat winkelconcern Vendex KBB 2.300 van de 14.000 medewerkers ontslaat. Daar zijn ze het ook over eens. ,,Wij willen zo graag verkopen, maar we mogen niks'', zegt een man van de vestiging uit Zwolle. ,,Een collega kon een damesmantel verkopen, die we al in het magazijn hadden hangen. Maar dat mocht niet, want het was nog geen vier uur.'' Om vier uur zou de korting pas ingaan.

De opkomst was klein, slechts vijftig mensen zaten gisteravond in de zaal van de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle, waar tweehonderd stoelen stonden. FNV-bestuurster Margreet Jansen: ,,Ze beseffen niet dat overal banen worden geschrapt''. Onduidelijkheid is er hoe zij, de werknemers van V&D, straks meer omzet moeten gaan draaien en meer moeten verkopen, met minder mensen. ,,Want alle tijdelijke contracten, een stuk of duizend, worden ook niet verlengd. Die komen bovenop die 2.300 mensen die verdwijnen'', zegt Jansen.

Gemopper in de zaal. ,,Wij worden geofferd voor het wanbeleid van de directie'', zegt Eddie Hofman uit Almelo.

De bonden FNV en CNV hebben drie ledenvergaderingen georganiseerd om de meningen te peilen. Donderdagochtend hebben de vakbonden een afspraak met de directie en maken dan hun gezamenlijke standpunt bekend. Zijn de werknemers van V&D bereid de lonen te bevriezen tot eind 2005, zoals de directie hen heeft gevraagd? De CAO kan alleen opengebroken worden als ook de vier vakorganisaties ermee instemmen. De loonsverhoging van 1,25 procent van begin deze maand leveren ze dan in. De directie zegt dit nodig te hebben om de afvloeiingsregeling te kunnen betalen. ,,Die 1,25 procent zou eenmalig 3 miljoen euro opleveren'', zegt Margreet Jansen. ,,Jullie moeten solidair zijn van het bestuur door in te leveren tot en met 2005. Dat is nogal wat, terwijl er geen enkele garantie tegenover staat.''

Een floormanager uit Deventer vindt dat de directie een ,,vies spelletje speelt''. ,,In de brief die wij kregen staat dat de vakbonden de meningen gaan peilen onder de leden om te kijken of wij bereid zijn 10 tot 15 euro per maand in te leveren om zo de ontslagen mensen een goede regeling mee te geven. Van die 10 euro klopt natuurlijk niks, als je de lonen tot 2005 bevriest, maar ze spelen zo de ene partij tegen de andere uit.'' Een ander voegt eraan toe: ,,We moeten met vrolijke gezichten met het prijzencircus beginnen en ook nog een deel van het loon inleveren''.

Na een week van verdriet, komen bij de werknemers nu de vragen. Is er een sociaal plan? Wat levert deze reorganisatie op? Wat is de visie van V&D? Margreet Jansen kan niet op alles antwoord geven. ,,Er is in 2001 een sociaal plan opgesteld dat tot november 2004 loopt. Maar er is ons, net als de bedrijfsleiders, niet vertelt wie eruit gaan en wat er met de zeven andere vestigingen gebeurt die de directie nog onder de loep neemt.''

,,En wat levert de directie eigenlijk in?'' vraagt een vrouw. ,,Die hebben dit jaar geen loonsverhoging gehad'', zegt Jansen. Cynisch gelach. ,,Misschien moeten we wel massaal naar Amsterdam, misschien schudt dat ze wakker'', roept een man.