Man opgepakt voor gijzeling in Arnhem

De politie heeft een 26-jarige inwoner van Wageningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gijzeling in het Arnhemse Paleis van Justitie in januari van dit jaar. Bij beëindiging van deze gijzeling kwam de Albanese gijzelnemer om het leven en raakte een officier van justitie gewond.

De aangehouden inwoner van Wageningen, afkomstig uit voormalig Joegoslavië, kan mogelijk verklaren hoe de 20-jarige Albanees in de rechtszaal over een vuurwapen kon beschikken. De Albanees moest op 29 januari in Arnhem voorkomen op verdenking van twee gewapende roofovervallen en een verkrachting. De man gold als vuurwapengevaarlijk.

Bij binnenkomst van de rechtszaal bedreigde hij met het vuurwapen een parketwacht en nam deze zijn dienstpistool af. Met uitzondering van de officier van justitie slaagden de aanwezigen erin de rechtszaal te ontvluchten. De officier van justitie werd drie uur gegijzeld. Bij de bevrijdingsactie door een arrestatieteam van de politie werd de gijzelnemer doodgeschoten. De officier van justitie liep door een politiekogel een wond in een schouder op.

Justitie wil niet zeggen wat de relatie is tussen de gijzelnemer en de aangehouden inwoner van Wageningen.

Het onderzoek van de rijksrecherche leidde eerder tot de aanhouding van twee gevangenenbewaarders van het Huis van Bewaring in Arnhem. Zij zouden tegen betaling alcohol, drugs en mobiele telefoons aan gevangenen hebben geleverd. Er is geen relatie vastgesteld met het wapen van de gijzelnemer.

Na de gijzeling in Arnhem is de toegangscontrole tot het gerechtsgebouw verscherpt. Bezoekers moeten via een detectiepoort met metaaldetectoren naar binnen en kunnen worden gefouilleerd.