LEASERIJDEN FISCAAL EENVOUDIGER

De fiscale behandeling van het woon-werkverkeer gaat veranderen. Iedere leaserijder krijgt een bijtelling van 20 procent van de cataloguswaarde van zijn auto, ongeacht het aantal gereden privé-kilometers. Alleen leaserijders die kunnen aantonen minder dan 500 privé-kilometers te hebben gereden hoeven geen bijtelling te verrichten.

De kosten van deze vereenvoudiging (540 miljoen euro) worden grotendeels opgebracht door mensen die met een privé-auto zakelijke kilometers rijden. Zij krijgen voor hun woon-werkverkeer 17 eurocent per kilometer vergoed (dat was 28 eurocent voor een deel van het woon-werk-verkeer). Hiermee hoopt het kabinet tevens het rijden in zuinige auto's te stimuleren.

Voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer komt een keuzeregeling: werkgevers mogen ofwel de werkelijke kosten vergoeden of een vergoeding van 17 eurocent per kilometer geven.