I ? New York

Er waren veel herdenkingen van `11 september' op tv. Maar die van Sex and the City vond ik één van de meest indrukwekkende. Het was juist deze komisch bedoelde serie die een gat in je ziel sloeg met zijn `I ♡ New York-aflevering'. Net zoals er zojuist een gat in het hart van de westerse wereld geslagen was.

Het wordt nergens expliciet gemaakt. Het World Trade Center wordt niet eens genoemd. Niemand zegt iets over de aanslagen. Toch is `911' voortdurend voelbaar in de aflevering die Net5 vanavond uitzendt, aan de vooravond van een reeks voor Nederland `nieuwe' afleveringen van de succesvolle serie.

Een van de hoofdpersonen, mr. Big, is moe, zegt hij. Van New York, van het leven (door 11 september?). Hij wil verhuizen naar Californië, zegt hij tegen zijn vriendin Carrie. Naar Napa. ,,If you're tired you TAKE a napa, you don't GO to Napa'', zegt zij verontwaardigd. Ze zal hem missen. Maar hij gaat toch.

Ze rijden nog éénmaal door hun geliefde New York. In zo'n koetsje dat eigenlijk alleen voor toeristen is. Het wordt een sentimental journey met New York op zijn mooist in het licht van de Indian Summer. Alles ademt heimwee.

Dan: nog meer symboliek. Er wordt een baby geboren. Uit één van Carries beste vriendinnen. En als Carrie uiteindelijk veel te laat verschijnt in het appartement van mr. Big om afscheid van hem te nemen, komt de troost. Er staat een enveloppe tegen één van de lege muren. Er zit een ticket in, naar Napa. Dat ze altijd mag gebruiken als ze eenzaam is, schrijft mr. Big. ,,De mensen van wie je houdt zijn altijd in je hart'', horen we Carrie later zeggen, als ze achter haar laptop zit. ,,En als je héél veel geluk hebt, zijn je vrienden maar een vliegticket van je verwijderd.''

Het is eigenlijk te veel, te vet. Het moment worstelt met zichzelf, véél te groot voor televisie. Al die New Yorkers die hun vrienden verloren voor het leven. De baby die het nieuwe leven en de hoop representeert.

Tóch komt het aan. Het is oprecht. Het is een moment van ontlading. En eigenlijk kan het ook niet subtieler. Als je al die doden probeert te herdenken. En de schoonheid van New York, eind september.

Sex and the city: I ♡ NY. Net 5, 20.30-21.05u.

    • Japke-d. Bouma