Graaien maar, wie maakt me los

Tegenvallers, recordbezuinigingen, koopkrachtverlies, kwaaie vakbonden en een dreigende hete herfst.

In Den Haag is het kommer en kwel, maar in het land staat een ongekende hoeveelheid bedrijven en fabrieken te koop. De veilingmeesters zouden het wel van de daken willen schreeuwen: komt dat zien, komt dat zien, wie maakt me los. Het kapitalistische systeem is meedogenloos: de nood van de een is het (toekomstig) profijt van de ander.

In alfabetische volgorde. Ahold heeft nu supermarkten in de periferie in de verkoop (Zuid-Amerika, Azië), maar met wat geluk voor de aspirant-koper komt daar binnen twee jaar bijvoorbeeld ook de Amerikaanse cateringkoning US Foodservice bij.

In de categorie allerlei kunt u gerust langs de schappen lopen. Graaien mag. Philips heeft zo'n vijftig fabrieken in de aanbieding. Akzo Nobel zoekt een gegadigde voor een deel van zijn chemieactiviteiten. Het industriële conglomeraat Stork wil ook graag af van diverse dochters en activiteiten, maar weigert officieel te zeggen welke. U moet maar zeggen dat u alles wilt hebben, dan hoort u wel wat afvalt. En loopt u ook eens binnen bij V&D. Als de warenhuisketen niet snel winst maakt, is verkoop een serieuze optie.

Voor een puik baggerbedrijf moet u bij bouwbedrijf BAM zijn. Die zoekt al bijna een jaar een koper dan wel participant in deze onderneming, die is meegekomen met de overname van HBG. U hebt geluk. De tijd voor BAM begint te dringen. De overname is deels met bankkredieten gefinancierd, en de rente op die lening wordt steeds hoger.

Ook gegadigden voor een buitenlands avontuur kunnen in Nederland terecht. Numico zoekt nog iemand die de Amerikaanse vitamineverkoper GNC wil hebben. Het personeel van Hoogovens zou graag zien dat een investeerder zich ontfermt over British Steel, de verliesgevende Britse zuster binnen Corus. Maar past u op: Nederland heeft officieel niets te verkopen.

Wie graag leest kan een bod doen op PCM Uitgevers, de eigenaar van onder meer deze krant. Grootaandeelhouder Stichting Democratie & Media en diverse andere beleggers willen hun belang wel reduceren of helemaal verkopen.

Resteert de S van Staat der Nederlanden. Op de lijst met staatsdeelnemingen staan onder meer TPG, KPN, Pinkroccade, NS, Schiphol en de Nederlandsche Bank. De eerste die op korte termijn de deur uit kan (naar Air France) is KLM. De staat bezit KLM-aandelen met een speciaal winstrecht. Helaas, die zijn niet beursgenoteerd. De koerswinst van de laatste dagen gaat de Staat voorbij. Weer een tegenvaller.