FNV: in CAO bezuiniging repareren

De vakcentrale FNV zet voor volgend jaar in op een loonsverhoging van 1,25 procent en wil nog eens 2,75 procent gebruiken voor de reparatie van kabinetsingrepen in onder meer het prepensioen en de WAO.

Dit heeft de FNV Vakcentrale, de grootste vakbond in Nederland, gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de arbeidsvoorwaardennota 2004. ,,Wat zij stukmaken, zullen wij repareren'', lichtte CAO-coördinator A. Jongerius van de FNV toe. Jongerius benadrukte dat de FNV liever de 2,75 procent loonruimte had willen reserveren voor zaken als werkgelegenheidsbeleid, werkplekken voor werkloze jongeren, scholing, kinderopvang en preventie van ziekte en uitval.

Het CNV, de christelijke vakbond, gaat de CAO-onderhandelingen in met een looneis van 1,25 tot 1,75 procent. ,,Maar in sommige sectoren kan de loonstijging lager uitvallen dan 1,25 procent'', benadrukte CAO-coördinator R. van Splunder. Het gaat dan om sectoren waar het zo slecht gaat dat er banen dreigen te sneuvelen. Welke sectoren het CNV in gedachten heeft, wilde de bond niet zeggen.

De looneis van 1,25 procent van de FNV ligt op het niveau van de verwachte inflatie voor volgend jaar, terwijl ook het CNV zich traditiegetrouw baseert op het inflatiecijfer van het Centraal Planbureau (CPB). Per saldo zullen werknemers er in koopkracht op achteruit gaan, zo gaf CAO-coördinator Jongerius van de FNV toe. ,,Onze leden hebben nu andere prioriteiten. Zij zien dat er banen op de tocht staan, dat sociale plannen moeilijk uitvoerbaar worden met de voornemens van dit kabinet.''

FNV en CNV presenteren hun arbeidsvoorwaardenbeleid traditioneel op de maandag voor prinsjesdag. Met de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren staat de presentatie van de arbeidsvoorwaarden deze keer meer dan gewoonlijk in het teken van het kabinetsbeleid. De bonden zijn zeer gekant tegen de voorgenomen bezuinigingen. De bonden hebben gisteren overlegd met minister De Geus (Sociale Zaken), die opriep tot een bevriezing van de lonen in 2004 én 2005. ,,Het was een ongelofelijk domme actie. Hij had geen enkel mandaat, maar ondertussen eist hij wel de nullijn'', zei FNV-voorzitter L. de Waal.

Op 26 september voeren de vakbonden weer overleg met het kabinet, maar daarvan verwachten zij weinig heil.