Duitser Zabel sprint sneller dan Petacchi

De Duitse wielrenner Erik Zabel heeft gisteren de tiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij versloeg in de massasprint de Italiaanse favoriet Alessandro Petacchi in een rechtstreeks duel.

Zabel verraste Pettachi op een hellend vlak in de Spaanse finishplaats Sabadell. De Duitse ritwinnaar was zo verbaasd dat hij onder het finishdoek vergat zijn handen in de lucht te steken en de sponsornaam zichtbaar te maken. ,,Het is bijna een wonder om Petacchi te verslaan'', jubelde Zabel na afloop.

De kopman van Team Telekom had de kopman van Fassa Bortolo dit jaar nog geen enkele keer verslagen. Petacchi won etappes in de Giro, de Tour en vorige week ook in de Vuelta. Zabel daarentegen is niet meer zo snel als een paar jaar geleden, toen hij als sprinter tot de wereldtop behoorde.

Zabel begon zelfverzekerd aan de massasprint, ook al hij had dit seizoen geen enkele maal Petacchi in een rechtstreeks duel afgetroefd. Hij kende de aankomst perfect omdat die ook werd gebruikt bij een andere, kleinere, Spaanse rittenkoers. ,,Ik wist dat het laatste rechte eind licht bergop liep'', verklaarde Zabel zijn sterke eindschot.

Niet alleen parkoerskennis, ook een inschattingsfout bij de ploeg van Pettachi vergrootte Zabels winstkansen. De Italianen werkten in de slotfase keihard om ontsnappingspogingen in de kiem te smoren en het tempo zo hoog mogelijk te houden. Op vijfhonderd meter voor de streep waren alle ploegmakkers van Petacchi te moe om hun kopman aan de ritzege te helpen. Hij verloor de sprint met een fietslengte verschil. Zijn landgenoot Fabrizio Guidi eindigde als derde.

De tiende etappe van de Vuelta bracht geen wijziging in de top van het algemeen klassement. De Spanjaard Isidro Nozal behield de goudgele leiderstrui. Zijn voorsprong op landgenoot Igor Gonzalez de Galdeano is nog altijd 1.48 minuten.

Vandaag is een rustdag in de Vuelta. De sprinters hebben morgen en overmorgen nog een kans voor de ritzege. Vrijdag heeft een individuele tijdrit over 53 kilometer in Albacete plaats. De Vuelta eindigt zondag 28 september.