Beurzen wachten op cijfers uit VS

De Europese beurzen lieten vanmorgen een divers beeld zien. Het Amsterdamse Damrak wist een plus te noteren, maar veel beleggers bleven aan de zijlijn staan, in afwachting van nieuwe economische cijfers uit de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam stond rond het middaguur op 333,24 punten, een plus van 0,5 procent. Het waren vooral Phlips en Ahold die de index naar de plus stuwden. Philips profiteerde nog altijd van de verbeterde vooruitzichten voor het vierde kwartaal en won 2,1 procent tot 22,49 euro. Supermarktconcern Ahold noteerde een winst van 2,8 procent op 9,14 euro, waarschijnlijk op de steeds sterker wordende geruchten dat een deel van de raad van commissarissen binnen afzienbare tijd zal aftreden.

Aan de negatieve kant stonden uitgevers VNU, Wolters Kluwer en - op de Midkap-index, luchtvaartmaatschappij KLM. Het aandeel KLM steeg de afgelopen tijd enorm op de berichten dat het bedrijf dichtbij een fusie is met Air France. Het verlies van vanmorgen werd veroorzaakt door winstnemingen en de scepsis in de markt of er inderdaad snel duidelijkheid komt. Het aandeel zakte 0,9 procent tot 11,80 euro. Een duidelijke lijn was er ook niet op de andere Europese beurzen. Frankfurt stond aan het eind van de ochtend op een winst van 0,8 procent. Londen was 0,3 procent hoger en Parijs was 0,7 procent beter. De volumes op de beurzen waren dun omdat beleggers wachtten op nieuwe informatie die meer inzicht kan verschaffen over het herstel van de Amerikaanse economie. Later vandaag wordt de index van de Amerikaanse consumentenprijzen gepubliceerd. Ook wachtten de beleggers op de uitkomst van de vergadering van Amerikaanse centrale banken. Het marktcomité van die banken vergadert over de rentestand. Niemand verwacht dat daar verandering in komt, maar beleggers zijn wel benieuwd naar de toelichting op het besluit van Alan Greenspan en zijn collega's.

Ook in Azië lieten de beurzen geen eendrachtig beeld zien. In Tokio stegen de koersen en won de Nikkei-index 1,7 procent tot 10.887 punten. Vooral de bankfondsen waren in trek omdat beleggers verwachten dat het de goede kant opgaat met de Japanse economie. In Seoel was er sprake van een winst van 1,4 procent. In Hongkong stond de beursindex aan het begin van de middag op een verlies van 0,5 procent.