Bedrijf dat Dolly kloont is te koop

Het Schotse biotechnologiebedrijf PPL Therapeutics, dat in 1997 meewerkte aan het klonen van schaap Dolly, biedt zich sinds gisteren te koop aan. Belangrijkste reden is het sterk opgelopen verlies.

Van de zeven bestuursleden hebben er vijf hun onmiddellijke aftreden aangekondigd, onder wie directeur Geoff Cook. Het verlies van het bedrijf was in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot bijna 13 miljoen Britse pond (circa 18 miljoen euro). Dat is meer dan twee keer zoveel als een jaar eerder. Financieel adviseur KPMG gaat de verkoop begeleiden.

PPL Therapeutics verkeerde al langer in problemen. Eerder dit jaar verkocht het een onderdeel dat zich richt op de productie van genetisch gemanipuleerde varkensorganen voor transplantatie naar de mens. Voor deze ontwikkeling was het bedrijf er begin 2002 nog als eerste ter wereld in geslaagd om genetisch gemanipuleerde varkens te klonen.

Maar de grootste klap kreeg PPL Therapeutics drie maanden geleden, toen het Duitse chemieconcern Bayer zijn samenwerking met het Schotse bedrijf tijdelijk stopzette. Samen werkten ze aan de productie van een medicijn tegen erfelijke longziektes. Het medicijn, alfa-1-antitrypsine, werd gewonnen uit de melk van genetisch gemanipuleerde schapen. PPL Therapeutics kondigde meteen een ingrijpende reorganisatie aan. Inmiddels zijn er van de 161 werknemers nog 55 over.

De verkoop van PPL Therapeutics is illustratief voor de problemen waarmee soortgelijke bedrijven kampen. De productie van medicijnen via genetisch gemanipuleerde dieren werd begin jaren negentig nog een grote toekomst voorspeld, maar dat optimisme is bekoeld.

In Nederland probeert het Leidse bedrijf Pharming medicijnen te produceren via genetisch gemanipuleerde koeien. Het bedrijf raakte twee jaar geleden in grote financiële problemen, maar wist net aan een faillissement te ontkomen. Daarvoor moest het zijn belangrijkste project verkopen aan het Amerikaanse bedrijf Genzyme.