Athene ontstemd over uitval Oswald

De voorzitter van de coördinatiecommissie van de Olympische Spelen van 2004 in Athene, de Zwitser Denis Oswald, heeft de gewoonte in buitenlandse media buitengewoon bezorgde geluiden te spuien over het naderende gebeuren, waarna hij dit in Athene steeds weer afzwakt. In een vraaggesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung verklaarde hij dezer dagen jaloers te zijn op Hein Verbruggen, de Nederlandse coördinator voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

,,De Grieken zijn kunstenaars, maar alles gebeurt wel op het laatste moment'', zo heet het. De Zwitser betoont zich vooral bezorgd over het transport, en de voltooiing van het olympisch stadion. Gevraagd of hij de benoeming opnieuw aan zou nemen na al zijn recente ervaringen zegt hij dat ,,elke andere kandidatuur gemakkelijker zou zijn dan de Griekse''.

Maar wat veel Grieken deze keer het meest voor het hoofd stoot is zijn uitval over de parlementsverkiezingen die, zo memoreerde hij, eind april moeten worden gehouden. ,,Opinieonderzoek geeft de oppositiepartij een voorsprong van tien eenheden (in werkelijkheid acht, red.) en dat betekent dat ik in het voorjaar wellicht met andere mensen te maken krijg. De Spelen zijn immers project geworden van de verkiezingsstrijd. Maar ook als de zittende partij wint is er kans op persoonswisseling.''

Volgens de regeringswoordvoerder is de coördinator zijn boekje ver te buiten gegaan met deze `inmenging in de Griekse politiek'. Er is kritiek op zijn `veranderlijkheid' en er wordt met zoveel woorden een voorkeur uitgesproken voor Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, die juist een paar dagen eerder juichende geluiden had laten horen over de perspectieven van de Atheense Olympische Spelen. Oswald heeft bij zijn volgende bezoek aan Athene weer heel wat uit te leggen.