Aardappeltjes en tomaten met ansjovis

In Nederland en Engeland is een hoofdgerecht dat alleen bestaat uit vlees en aardappelen incompleet. Er hoort nog een échte groente bij. De aardappel is een bijgerecht en wordt niet voor vol aangezien. De Fransen kijken heel anders tegen een aardappel aan.

De aardappel wordt in Frankrijk wel degelijk beschouwd als een volwaardige groente die meetelt. Vandaag een Frans recept voor een aardappel-tomaten-ovenschotel. Eet er een groene knapperige salade bij. Bereiding: schil de aardappeltjes die een middellijn van ongeveer 6 cm hebben. Snijd een smal plakje van de aardappeltjes, zodat ze blijven staan. Hol de aardappeltjes uit. Bijvoorbeeld met behulp van een apparaatje waarmee je bolletjes uit een meloen steekt. Kook de aardappeltjes ongeveer 10 minuten in iets gezouten water. Laat ze uitlekken. Bak de gepelde en gesnippperde sjalotjes in een beetje olijfolie. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes. Haal de ansjovisjes uit de blikken en snijd de filets in stukjes. Meng ansjovis, sjalotjes, peterselie en een beetje versgemalen peper door elkaar. Roer er genoeg broodkruim of paneermeel door om een stevig mengsel te krijgen. Vul de aardappeltjes met dit mengsel. Leg op elke gevulde aardappel een piepklein klontje boter of giet er een klein beetje olijfolie op. Leg de aardappeltjes in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Snijd de kapjes van de tomaten. Maak met een scherp mesje een kruis in het vruchtvlees. Druk in elke tomaat een plakje knoflook. Strooi een beetje zout op de tomaten en leg ze tussen de gevulde aardappels. Giet de witte wijn in de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 190 graden. Controleer na circa 30 minuten of de aardappeltjes bijna gaar zijn. Verwijder de folie. De aardappeltjes zijn na ongeveer 40 minuten gaar.

    • Anne Scheepmaker