AANTAL ROKERS TERUG VAN 34 NAAR 28 PCT

Van de kosten in de gezondheidszorg komt 5 tot 9 procent voor rekening van een ongezonde levensstijl. Veel mensen eten ongezond, roken en drinken te veel, vrijen onveilig en bewegen te weinig. Aan de hand van verdere regelgeving, subsidies, onderzoek, voorlichting en hulpverlening wil staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) het aantal rokers in 2004 van 34 naar 28 procent van de bevolking terugdringen.

In 2004 moet ten minste 45 procent van de bevolking voldoende bewegen. Op dit moment beweegt 9 procent van onze samenleving niet. De staatssecretaris wil dat ten minste met 1 procentpunt verminderen. Tevens bindt ze de strijd aan met overgewicht en vetzucht. Die nemen fiks toe in Nederland, met name onder jonge kinderen. Ook het aantal probleemdrinkers, nu 9 procent, moet met 1 procentpunt omlaag.