Zweeds `nee' is steun voor Britse euro-sceptici

Britse tegenstanders van deelname aan de euro vinden het beslissende Zweedse `nee' een steun in de rug. Het maakt volgens hen een referendum over een Britse instap voorlopig ondenkbaar.

Michael Ancram, Tory-woordvoerder voor Buitenlandse Zaken, noemde de uitslag de bevestiging van zijn partijstandpunt dat deelname aan de euro ,,niet in economisch of politiek belang'' van de Britten is. Het toont dat ,,deelname niet onvermijdelijk is, noch dat de Britten de enigen zijn die er moeilijk over doen, zoals de voorstanders al jaren roepen'', aldus Ancram. George Eustice, chef van de Britse anti-eurogroep `No', noemde de uitslag ,,een waarschuwing voor [premier] Tony Blair, omdat het de geweldige obstakels toont waar hij voor komt te staan.'' Volgens Eustice is het Britse nee-kamp sterker dan het Zweedse en is er met de onverwacht grote Zweedse marge ,,geen kans'' dat Blair een referendum wint.

Het Britse ja-kamp probeert daarentegen de gevolgen van het `nee' te bagatelliseren. Chris Huhne, een liberale Britse Europarlementariër, zei dat het Zweedse referendum, net als het eerdere Deense `nee', een speciaal geval is met weinig invloed heeft op een Britse beslissing. Want beide referenda vielen volgens hem samen met ,,kortstondige negatieve achtergrondgeluiden'' rond de munt. Het Deense referendum in 2000 viel samen met een aanhoudende val van de euro ten opzichte van de dollar, die intussen is hersteld. Het Zweedse `nee' viel samen met de Franse pogingen het Europese Stabiliteitspact te negeren.

Hij zei ook dat het Zweedse referendum vooral laat zien wat er gebeurt als ,,vrijwel het complete politieke establishment zich vóór een kwestie uitspreekt, zoals ook in Denemarken gebeurde''. Dan ,,is het niet verrassend dat de kiezers besluiten dat ze niet van hun politici houden'', aldus Huhne.

Peter Hain, Labourleider in het Lagerhuis en de Britse chef-onderhandelaar over de Europese grondwet, zei dat er ,,geen effect'' is op een Britse beslissing om een referendum te houden, omdat daarbij alleen ,,Britse economische overwegingen'' een rol spelen.

Hoe gedesillusioneerd het Britse ja-kamp is, bleek niettemin uit het vertrek, vorige week, van Simon Buckby, directeur van de ja-lobbygroep `Britain in Europe'. Hij zei dat de kans op een Brits referendum voorlopig is verkeken, onder meer omdat premier Blair blijft weigeren serieus campagne vóór de euro te voeren. Een woordvoerder van de groep zei vanochtend dat het Verenigd Koninkrijk een ,,stijgende prijs blijft betalen voor ons isolement buiten de euro.''