Zesde plaats voor volleyballers niet eens troostprijs

Het Nederlands mannenvolleybalteam is bij het Europees kampioenschap in Duitsland zesde geworden. Na afloop overheerste de teleurstelling over het niet bereiken van de laatste vier.

Niet voor niets noemde bondscoach Bert Goedkoop na het desastreuze verlies tegen Bulgarije het toetje in Berlijn slechts een troostronde. Oranje bereikte uiteindelijk via een zege op Spanje (3-2) en een nederlaag tegen Polen (3-0) de zesde plaats.

Dat was het beste resultaat sinds 1997, toen Oranje in eigen huis de Europese titel veroverde. Coach Goedkoop bouwt sinds 2001 aan een nieuw team, maar moest in Duitsland opnieuw vaststellen dat de routiniers Guido Görtzen en vooral Richard Schuil het team dragen. Vervangers zijn (nog) niet voorhanden, waardoor Goedkoop in Duitsland optrad met een smalle basis, aangevuld met specialisten die af en toe voor een blok of een service het veld betraden.

Nederland kreeg gaandeweg het toernooi steeds meer glans. Tegen olympisch kampioen Servië-Montenegro hield de ploeg ondanks de nederlaag lange tijd gelijke tred. Na moeizame zeges op Griekenland en Polen volgde een stunt tegen Rusland (3-0) en leek de halve finale opeens binnen bereik. De nederlaag (3-0) tegen Bulgarije voorkwam dat.

De wedstrijd tegen de Spanjaarden, tijdens de EK-kwalificatie twee keer te sterk, was zaterdag wel degelijk van belang. Een plaats bij de beste zes leverde rechtstreekse plaatsing op voor het volgende EK, over twee jaar in Servië-Montenegro en Italië. ,,Maar daar motiveer je jongens als Schuil en Görtzen niet mee'', wist Goedkoop. ,,Zij zijn er dan toch niet meer bij. Ik moet vooral hun een compliment geven. Ook zaterdag stonden ze er weer.''

De Europese titel werd voor de vijfde maal veroverd door Italië. In een enerverende finale, die meer dan twee uur duurde, werd Frankrijk met 3-2 (25-18, 40-42, 25-18, 27-29 en 15-9). De Fransen mogen als troost mee naar de World Cup in november in Japan. Daar zijn drie startbewijzen te verdienen voor de Olympische Spelen. Het brons was voor Rusland, dat olympisch kampioen en titelverdediger Servië-Montenegro versloeg met 3-1.