Wat komt Bush sr. doen bij Poetin?

President Poetin heeft het charmeren van de familie Bush nog niet verleerd. Gisteren landde George Bush senior met zijn echtgenote Barbara in een regeringstoestel in Sotsji, de badplaats aan de Zwarte Zee die Ruslands politieke hoofdstad is zolang toerist nummer één, Vladimir Poetin, er verblijft. De gastheer haalde George sr. en Barbara onverwachts van het vliegveld met een boeket rozen en een welkomswoord in het Engels.

,,Dat u ons ophaalt van het vliegveld overtreft onze stoutste verwachtingen'', vleide Bush sr. ,,Ik kan u verzekeren dat onze president zal overlopen van dankbaarheid.'' Poetin wacht uit veiligheidoverwegingen zijn gasten zelden op het vliegveld op. Bush sr. sprak over de diepe vriendschap die zijn zoon voor Poetin koestert. ,,En dat is geen diplomatieke taal, dat is recht uit het hart.'' Waarop Poetin vader Bush prees als een van de ,,aartsvaders van de huidige goede relatie tussen Rusland en de VS''.

Het verwennen van opa en oma door `vriend Vladimir' kan slechts een nieuwe episode zijn in de mannenvriendschap met George W. Bush. Hoewel Poetin stelde dat voormalig president Bush ,,probeert niet betrokken te raken in de huidige politieke problemen'', wilde hij graag gebruik maken van de ervaring en inzichten van de veteraan. Een prima idee, vond Bush sr., die zei dat hij in het openbaar niet over politiek praat omdat de pers onenigheid zoekt tussen vader en zoon.

Ondanks ontkenningen van het Witte Huis gaan Russische commentatoren ervan uit dat Bush sr. niet alleen kwam babbelen over geopolitiek. De timing is interessant: op 24 september is Poetin in New York om de Algemene Vergadering van de VN in New York toe te spreken, twee dagen later is hij te gast bij Bush jr. in Camp David. Is vader op geheime missie?

Sommige analisten vermoeden dat Bush sr. komt lobbyen voor Michail Chodorkovski. Ruslands rijkste oligarch is in een escalerende strijd met het Kremlin gewikkeld en zoekt steun in Washington. Daags nadat zijn financiële rechterhard Platon Lebedev in juni werd aangehouden, was de belaagde oligarch al eregast bij de viering van Onafhankelijkheidsdag op de Amerikaanse ambassade. Volgens deze analisten hangt de aanval van het Kremlin samen met onderhandelingen tussen Chodorkovski en Amerikaanse oliebedrijven. Chodorkovski wil zijn bedrijf Yukos fuseren met Sibneft en zou daarna een groot aandeel in deze nieuwe oliegigant aan Chevron/Texaco willen verkopen, zo heet het. Maar na de verkoop van de helft van het Russische oliebedrijf TNK aan BP zou het Kremlin beducht zijn voor al te veel buitenlandse invloed in de Russische oliesector. Bush sr. zou nu komen lobbyen om een deal alsnog mogelijk te maken.Die kan dan worden aangekondigd in Camp David, of bij de volgende ronde van de Russisch-Amerikaanse energiedialoog in Sint Petersburg. Het moet nog blijken, maar vorige week steeg het aandeel Yukos al met 4 procent.

    • Coen van Zwol