Tyfoon raast over Korea: 89 doden

Zeker 89 mensen zijn dit weekeinde in Zuid-Korea omgekomen door de tyfoon Maemi, die landverschuivingen en overstromingen veroorzaakte. Nog 28 mensen worden vermist.

De hevige wervelstorm raasde vrijdagnacht met windstoten tot 216 kilometer per uur over het zuidoostelijke deel van het Koreaanse schiereiland, het gebied rond de grote havenstad Pusan. Op sommige plaatsen viel in één nacht ruim 45 centimeter regen. Zo'n 25.000 mensen moesten worden geëvacueerd, van wie het merendeel inmiddels weer naar huis is teruggekeerd. De materiële schade wordt geschat op zo'n 900 miljoen euro. De hoofdstad Seoul, in het noordwesten, bleef gespaard.

De zware regenval leidde in berggebieden tot verzadiging van de grond en dus tot landverschuivingen en modderstromen, waardoor huizen werden bedolven, wegen vernield en een sneltrein ontspoorde. In lager gelegen gebieden stroomden ondergrondse winkelcentra vol water waardoor een aantal mensen de verdrinkingsdood vond. Zeker 17.000 hectare landbouwgrond is ondergelopen, met grote schade voor boeren omdat de rijst nog geoogst moest worden. De regering heeft zo'n 1 miljard euro aan hulp toegezegd.

De kracht van de windstoten was een record voor Zuid-Korea. In de haven van Pusan waaiden acht containerkranen om, een hotelschip werd op z'n kant gelegd, en over het hele gebied werden elektriciteitsmasten, stoplichten en andere windgevoelige objecten omvergeblazen. Vijf kerncentrales moesten worden stilgelegd wegens de schade aan het netwerk. Zo'n 1,4 miljoen huishoudens kwamen zonder elektriciteit te zitten. Vandaag wachtten 70.000 huishoudens nog op herstel van de aansluitingen.

Tyfoons zijn tegen het einde van de zomer een normaal verschijnsel in het noordelijk deel van de Stille Oceaan. Maar `Maemi' was extreem hevig.