Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Debat tussen MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans en CNV-voorzitter Doekle Terpstra over de looneisen die vandaag worden gepresenteerd, en een portret van de 92-jarige dr. Willem Kolff, de uitvinder van de kunstnier, het kunsthart en de hart-longmachine. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Reportage over alle voorbereidingen die in Den Haag worden getroffen voor prinsjesdag. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage over de financiering van de vakbeweging, portret van balletdanseres Igone de Jongh (23), die als eerste soliste bij het Nationaal Ballet de nieuwe koers van artistiek directeur Ted Brandsen vertolkt. Ned.3, 22.20-23.10u.

Prinsjesdag. Traditionele uitzending met rechtstreekse registratie van de rijtoer met de Gouden Koets, de troonrede en politieke reacties daarop. Zie ook www.nosprinsjesdag.nl. Morgen Ned.2, 12.30-16.05.

DOCUMENTAIRE

NCRV-Dokument: Listen. Zie tv-vooraf Ned.1, 23.05-23.50u.

Nieuw Economisch Peil: Toekomstmuziek. Het grootschalig binnenhalen van muziek via het internet heeft de platenmaatschappijen in een diepe crisis gebracht. Toch is wel degelijk geld te verdienen aan het legaal downloaden van muziek. Ned.3, 20.03-20.32u.

Dokwerk: De Tweede Kamer. Laatste deel van driedelige serie waarin van SP, CDA, D66 en LPF steeds één Kamerlid wordt gevolgd vanaf de verkiezingen op 15 mei 2002 tot de verkiezingen op 22 januari 2003. Ned.3, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Discussies en interviews naar aanleiding van het nieuws van de dag vanuit het Amsterdamse Mediacafé. Begin nieuw seizoen. Ned.3, 19.33-20.03u.

FILM

Entrapment (Jon Amiel, 1999, Engeland/VS/Duitsland). Romantische thriller met Sean Connery als meesterdief en Catherine Zeta-Jones als verzekeringsagente. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Sour Grapes (Larry David, 1998, VS). Geforceerde komedie waarin Steven Weber recht meent te hebben op deel van de jackpot die Craig Bierko won met geleend geld. Schrijver-regisseur David stond mede aan de wieg van Seinfeld. V8, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Généalogies d'un crime (Raúl Ruiz, 1997, Frankrijk). Psychiaters zijn niet goed bij hun hoofd volgens dit bizarre, nooit in Nederland uitgebrachte werkstuk van de Franse Chileen Ruiz, als altijd jonglerend met tijds- en werkelijkheidsniveaus. Catherine Deneuve speelt dubbelrol van advocate van een van moord verdachte jongeman én diens tante annex voogdes annex kille psycho-analytica. Michel Piccoli is de al even merkwaardige voorzitter van een psychiatersgenootschap. TV5, 22.25-0.15u.

Death Wish (Michael Winner, 1974, VS). Harde, omstreden vigilantiefilm waarin zakenman Charles Bronson eigenhandig wraak neemt op schurken die zijn vrouw vermoordden en zijn dochter tot plant reduceerden. Zwarte humor maakt origineel net iets verteerbaarder dan de vervolgen. BBC1, 0.05-1.40u.

Chato's Land (Michael Winner, 1972, Engeland). Gewelddadige western is wel eens opgevat als een metafoor voor Amerika's interventie in Vietnam. Van moord beschuldigde halfbloed-Indiaan Charles Bronson is slimmer dan groep naargeestige achtervolgers, onder wie Jack Palance. BBC1, 1.40-3.15u.

Husbands and Wives (Woody Allen, 1992, VS). Allens 21ste speelfilm persifleert de ongepolijste camerastijl van de cinéma vérité in een quasi-documentaire over twee versleten huwelijken. Knappe zedenschets met Allen zelf, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Juliette Lewis, Liam Neeson. Morgen, SBS6, 11.55-13.50u., onderbroken door reclame.

The French Line (Lloyd Bacon, 1954, VS). Als driedimensionale film opgenomen musical met Jane Russell als rijke Amerikaanse jongedame die in Parijs verliefd wordt. Morgen, BBC2, 14.40-16.20u.

RADIO

De Avonden. Gesproken uitzicht door Jessy Rahman, beeldend kunstenaar in Den Haag. Gesprek met de econoom Arnold Heertje aan de vooravond van prinsjesdag, naar aanleiding van zijn bundel columns De vierkante waarheid. Tweede aflevering van Zog, een radiofeuilleton naar het gelijknamige toneelstuk van Peer Wittenbols. Verder een bezoek aan de werkplek van de schrijver en schaker Hans Ree.