Stadion Thialf lijkt gered van faillissement

Na maandenlang onzekerheid lijkt ijsstadion Thialf in Heerenveen van de ondergang gered. Een faillissement is afgewend en de toekomst van het sportcentrum lijkt voor de komende jaren gegarandeerd.

Interim-directeur Jarko Nieweg van Thialf heeft alle betrokken partijen op één lijn weten te krijgen. De 14 miljoen euro schuld is in de nieuwe plannen volledig weggewerkt, zo werd gisteren bekendgemaakt. ,,We hebben een bescheiden bedrag voor Thialf betaald'', aldus Nieweg.

In het nieuwe reddingsplan wordt Thialf ondergebracht bij drie aandeelhouders. Dat zijn de schaatssponsors Aegon en Essent en vermoedelijk de gemeente Heerenveen. Alle partijen zullen elk 1,5 miljoen euro investeren en krijgen ieder eenderde van de aandelen. Over de deelname van de gemeente wordt volgende week tijdens een raadsvergadering beslist.

Burgemeester P. de Jonge heeft er wel vertrouwen in dat de raad akkoord gaat. ,,Thialf heeft een belangrijke uitstraling voor de gemeente. Begin jaren negentig is het stadion overgegaan in particuliere handen. Wij wilden er nu daarom alleen maar instappen als we zeggenschap zouden krijgen'', aldus De Jonge.

De drie partijen hebben met de huidige eigenaar Anton Zeilstra overeenstemming bereikt over de verkoop van Thialf. Toen Zeilstra bekendmaakte de aandelen aan een Duitse investeerdersgroep te willen verkopen, nam Nieweg contact met hem op. Zeilstra liet daarop die plannen varen en besloot de aandelen door te verkopen aan Aegon en Essent.

Het stadion wordt ondergebracht in de EAH-Holding, die bestaat uit de drie partijen. Aegon, Essent en de gemeente stelden als voorwaarde dat er een duidelijke juridische structuur ontstaat. Om die structuur te realiseren, is onder andere het Utrechtse administratiekantoor Bonnet schadeloos gesteld.

Dat bedrijf had beslag laten leggen op de aandelen van Thialf en wilde de aandelen laten veilen. Hoeveel Bonnet heeft gekregen is niet duidelijk. Bonnet stelde eerder dat het 300.000 euro wilde vorderen. Eerder betaalde Thialf al 95.000 euro aan Bonnet.

Iets minder dan tweehonderd en iets meer dan dertig grote schuldeisers worden voor in totaal 1,5 miljoen euro schadeloos gesteld. De kleine schuldeisers worden volledig betaald, de grotere hebben allemaal een gedeelte van hun tegoeden kwijtgescholden. Vooral financier Staalbankiers heeft een miljoenenverlies genomen. Daarnaast zullen Rabobank Heerenveen, bouwbedrijf Friso, bierbrouwerij Interbrew en energiebedrijf Essent een groot gedeelte van hun tegoeden niet opeisen.

Door de reddingsactie kan het komende Nederlands kampioenschap in Heerenveen worden verreden. ,,Tot afgelopen vrijdag stond dat op losse schroeven'', zo stelde bondsvoorzitter Jacob Reitsma van de nationale schaatsbond. De KNSB heeft beloofd alle internationale wedstrijden voortaan in Thialf te laten verrijden. ,,Thialf is de schaatstempel in Nederland'', aldus Reitsma.

Volgens Nieweg heeft Thialf genoeg potentieel. ,,We worden een gezond kind en geen couveusebaby. We gaan bijvoorbeeld ook gewoon vlooienmarkten organiseren. Dan is er tenminste een constante stroom van inkomsten'', aldus Nieweg.