Schumacher snelste in Monza

Formule-1-coureur Michael Schumacher liet op het thuiscircuit van Ferrari in Monza zien dat hij de beste is. Met nog twee races te gaan heeft hij een kleine voorsprong genomen op de concurrentie.

Met de hete adem in zijn nek van Juan Pablo Montoya heeft regerend wereldkampioen Michael Schumacher gisteren op het circuit van Monza zijn kandidatuur onderstreept voor zijn zesde wereldtitel. In een rechtstreeks gevecht met de Colombiaanse Williams-coureur won de Duitser de Grand Prix van Italië. Met nog twee races te gaan, in Indianapolis (28 september) en Suzuka (12 oktober), heeft de Ferrari-coureur nu een voorsprong van drie punten op Montoya.

Schumacher kan de eerste coureur in de geschiedenis van de Formule 1 worden die meer dan vijf titels in de hoogste raceklasse wint. Nu deelt hij het record van vijf overwinningen nog met de Argentijn Juan Manuel Fangio. Schumacher werkt een moeizaam seizoen af en zijn voorsprong in de stand om de wereldtitel slonk de afgelopen weken tot de kleinst mogelijke marge.

Voorafgaand aan de race op Monza had hij maar één schamel puntje voorsprong op Montoya, en twee op de Fin Kimi Raikkonen. Vele races lang, tot aan de Grote Prijs van Italië, had hij zelfs niet meer aan de leiding gereden. Zijn laatste van vier seizoensoverwinningen tot gisteren dateerde al weer van drie maanden geleden, op 15 juni in Canada.

Schumacher wilde op het thuiscircuit van Ferrari wat goedmaken. Zaterdag won hij de kwalificatietraining en reed daarna vanaf pole position naar de eindzege op de Italiaanse baan. Alleen in de eerste ronde kwam hij even in de problemen. Zowel Montoya als Jarno Trulli (Renault) viel de Duitser aan. Schumacher hield het hoofd koel, schudde de concurrentie af en gaf zijn leidende positie vervolgens niet meer uit handen.

Schumacher noemde zijn overwinning, z'n vijftigste in dienst van de Italiaanse racestal Ferrari, een van de mooiste uit zijn carrière. ,,Het was erg belangrijk voor ons, zeker omdat het in de laatste races niet goed liep.''

Zijn broer Ralf verscheen gisteren niet aan de start van de Grote Prijs van Italië. De jongste Schumacher bleek in de eerste kwalificatie nog niet voldoende hersteld van een hersenschudding die hij opliep tijdens tests op Monza. Zijn Spaanse vervanger Marc Gene maakte een verdienstelijk seizoensdebuut. Hij eindigde de race als vijfde. Bij Jordan verving de Hongaar Zsolt Baumgartner de Brit Ralph Firman, die nog niet helemaal hersteld is van een zware crash twee weken geleden bij de training voor de GP van Hongarije.

Met nog twee races te gaan heeft Michael Schumacher een voorsprong van drie punten op zijn belangrijkste concurrent Montoya. Het gat met Raikkonen groeide gisteren tot zeven punten. De coureur uit de renstal van McLaren-Mercedes werd vierde, vlak achter de tweede Ferrari van de Braziliaan Rubens Barrichello. ,,Gelukkig ging het nu weer goed'', zei Ross Brawn, technisch directeur bij Ferrari. ,,De vorige races hebben we er een puinhoop van gemaakt.''

Voor Jos Verstappen was er in Monza opnieuw weinig eer te behalen. Hij werd al bij de start licht aangetikt en moest na één ronde de pitsstraat in met een lekke achterband. ,,Maar ook daarna ging het niet lekker. We kampten met een olielekkage. Al voor de race moesten we twee olieradiateurs vervangen, maar dat heeft niet geholpen. Ik verloor tijdens de race veel olie. Dat was niet alleen voor mij gevaarlijk, maar ook voor de andere coureurs. Ik kon maar beter stoppen.'' (ANP)