Schouten curator van Theaterfestival

Journalist Martin Schouten is de nieuwe curator van het Theaterfestival. Theatermedewerker Nicole Petit wordt curator van de jeugdtheaterselectie. De Vlaamse toneelgroep Stan heeft de Grote Theaterfestivalprijs gekregen voor de voorstelling Vraagzucht.

Dat werd gisteravond bekendgemaakt op de slotavond van het festival in Amsterdam. Vraagzucht is een solo van Vlaming Frank Vercruysen waarin hij verhalen vertelt van Carver, Kureishi en Murakami, aaneengesmeed door vragen uit het dagboek van Max Frisch.

Onder enig rumoer had de directie van het Theaterfestival eerder bekendgemaakt de vakjury te ontslaan, om voortaan twee curatoren het programma van het festival te laten bepalen; één voor de reguliere selectie, en één voor de jeugd. Op het festival zijn jaarlijks de `meest belangwekkende' voorstellingen van het afgelopen seizoen te zien.

Curator Martin Schouten (1938) was van 1986 tot 1993 toneelrecensent voor de Volkskrant en schreef columns in HP/De Tijd. In plaats van een juryrapport publiceert Schouten aan het eind van het seizoen een toneeldagboek, getiteld Een jaar in het duister, bij uitgeverij L.J. Veen, waarin hij zijn keuze motiveert.

Over zijn wijze van programmeren zegt Schouten: ,,Het wordt geen greatest hits en ik kies ook niet het leukste van het seizoen. Voor mezelf is de irritatiegraad een belangrijk positief criterium. Als ik me een half uur lang kwaad maak, en dan toch omga; dat is niet niks. Verder kies ik sneller voor iets dat nog niet bestond, voor iets baanbrekends. Ik wil ook veel naar buiten kijken, theater staat niet op zichzelf, het maakt deel uit van een groter geheel.''

Jeugdcurator Nicole Petit (1964) was programmeur en distributeur van Speeltheater Gent/ De Kopergietery. Ze werkt nu voor het Hans Hof Ensemble, Theater Zuidpool en Danstheater Gent.