Scholen potten geld op

Scholen hebben op dit moment circa twee miljard euro in kas die ten onrechte niet uitgegeven worden. Dat zei bestuurslid Leo Lenssen van de BVE-raad, de koepel van mbo-scholen, gisteren in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Lenssen, die tevens bestuursvoorzitter is van ROC Asa de gezamenlijke mbo-scholen van Amsterdam, Utrecht en Amersfoort hadden de scholen in 2001 een totaalbedrag van 5,5 miljard euro in kas. De basisscholen zijn niet in de telling meegenomen. Van dat bedrag kan twee miljard zo uitgegeven worden, stelt Lenssen, die zelf onderzoek heeft verricht naar de jaarrekeningen van scholen.

De mbo-bestuurder zei dat scholen niet creatief genoeg zijn om het geld op een zinvolle manier te besteden. Het ministerie van Onderwijs legt de scholen talloze regels op, waardoor zij beperkt worden in hun handelen. Volgens Lenssen zou een groot deel van het bedrag aan onderwijsvernieuwing besteed moeten worden. Het ministerie van Onderwijs zegt niet te kunnen bevestigen of de scholen inderdaad twee miljard euro achterhouden.