Schalken winnaar toernooi Brazilië

Sjeng Schalken heeft gisteren het Open Braziliaanse tenniskampioenschap in Costa do Sauipe op zijn naam geschreven. De 27-jarige Limburger versloeg in de finale de als eerste geplaatste Duitser Rainer Schüttler: 6-2 en 6-4.

Schalken stijgt door zijn negende zege in een ATP-toernooi naar de tiende plaats van de Champions Race. De eerste acht tennissers van die lijst strijden in november van dit jaar in de Amerikaanse stad Houston om de Masters Cup. Schalken maakt na zijn zege in Brazilië nog altijd een kleine kans op deelname aan het officieuze wereldkampioenschap.

Schalken was gisteren in de Braziliaanse kustplaats net als eerder op de toernooien van Wimbledon en de US Open een klasse beter dan Schüttler. Schalken won de eerste set van de Duitser met 6-2. Schüttler deed in de tweede set nog wel wat terug. Hij brak de opslag van de Nederlander, maar kon niet doordrukken. Schalken herstelde zich en denderde door naar set- en partijwinst met 6-4. Zijn winstpremie bedroeg circa 65.000 euro.

Schalken droeg de toernooiwinst op aan zijn verloofde met wie de tennisser op 21 november in het huwelijk zal treden. Dit jaar werd Schalken op bijna ieder toernooi vergezeld door zijn verloofde. Schalken kijkt nu al met tevredenheid terug op het tennisjaar. ,,Ik wil het tennisjaar in de top-15 ëindigen. Daar begint het een beetje op te lijken. Het jaar was goed met een aantal mooie uitschieters, zoals de kwartfinales op Wimbledon en de US Open. Niemand hoort mij klagen'', stelde Schalken nuchter vast.

Voor de kopman van het Nederlandse Davis-Cupteam was het de tweede toernooiwinst op het hoogste niveau dit seizoen. Eerder won Schalken het grastoernooi van Rosmalen. In het verleden zegevierde hij op de toernooien van Valencia (1995), Jakarta ('96), Boston ('97), Auckland ('99), Tokio (2000), Stockholm ('01), Rosmalen ('02 en '03). Slechts drie van de twaalf keer dat Schalken in een finale stond, leed hij een nederlaag. Dit gebeurde in Shanghai in 2000 tegen de Zweed Magnus Norman, in Washington 2001 tegen de Amerikaan Andy Roddick en vorig jaar in Moskou tegen de Fransman Paul-Henri Mathieu.

Schalken meldt zich deze week in Zwolle waar het Nederlands Davis-Cupteam zich voorbereidt op een ontmoeting met India. Schalken, die onlangs is gestopt met het spelen van dubbels, heeft laten weten dat hij voor zijn land volledig inzetbaar is.