Regering sluit oppositiekrant

De gedwongen sluiting van de enige particuliere dagkrant in Zimbabwe, Daily News, is het afgelopen weekend wereldwijd veroordeeld als een aanval op de persvrijheid in het Afrikaanse land.

Oproerpolitie deed zaterdag een inval bij de redactie van de krant en dwong personeel het werk neer te leggen. Een hoge rechtbank oordeelde eerder dat de krant illegaal opereerde omdat de directie weigerde de krant te registreren op last van een omstreden perswet.

Journalistenvakbonden, media-instituten en de Britse Gemenebest hebben geprotesteerd tegen de gedwongen sluiting. Volgens een woordvoerder van het Gemenebest kan de sluiting de Zimbabweaanse regering op hardere sancties komen te staan. De regeringshoofden van de lidstaten spreken in december over mogelijke strafmaatregelen tegen Zimbabwe, op een bijeenkomst in Nigeria.

Volgens een strenge mediawet die vorige jaar na de presidentsverkiezingen is ingevoerd had de Daily News een licentie aan moeten vragen bij een regeringscommissie. De directie van de krant heeft dat tot nu toe geweigerd uit protest tegen de wet. De Access to Information and Protection of Privacy Act maakt het werken in Zimbabwe voor de meeste buitenlandse journalisten onmogelijk. Op last van de wet zijn vier journalisten gedeporteerd, onder wie de correspondent van de Britse krant The Guardian, Andrew Meldrum. Veertien verslaggevers zijn gearresteerd.

De krant Daily News voer een eigenzinnige koers en oefende dagelijks kritiek uit op het beleid van de regering van president Mugabe. Volgens de oppositie Movement for Democratic Change (MDC) was de de Daily News ,,beschermheer van de democratie''. De krant is er geregeld van beschuldigd spreekbuis van de MDC te zijn. De redactie is twee keer bestookt met brandbommen. In 2001 vernielde een brand de drukpersen van de Daily News. Minister van Informatie Jonathan Moyo noemde de krant toen een ,,bedreiging voor de nationale veiligheid die het zwijgen moet worden opgelegd''.

De uitgever van de krant, die vandaag voor de rechter moet verschijnen, heeft aangekondigd een licentieaanvraag voor de krant te gaan indienen. De sluiting van de krant komt op het moment dat Zimbabwe door de zwaarste economische crisis gaat sinds de onafhankelijkheid in 1980. Inflatie bedraagt deze maand 400 procent. Behalve brood, maïs en benzine is er nu ook bijna niet meer aan contant geld te komen. Besprekingen tussen de oppositie en de regering over een uitweg uit de crisis zijn vastgelopen door een machtsstrijd binnen de regeringspartij over de opvolging van president Mugabe.