PSV met weinig overtuiging langs matig FC Utrecht

Landskampioen PSV behaalde zaterdagavond zonder te overtuigen voor eigen publiek een krappe overwinning op FC Utrecht: 2-1.

Vier dagen voor de eerste ontmoeting in de Champions League tegen Monaco verzorgden Mateja Kezman en Mark van Bommel de Eindhovense produktie. De Japanner Toshiya Fujita maakte in blessuretijd zijn eerste treffer in de eredivisie. Kezman miste nog een strafschop.

Net als de voornaamste concurrent voor de titel Ajax ziet PSV op nationaal niveau een minder optreden niet vlug bestraft. Sinds de komst van Guus Hiddink oogt de defensie van PSV tijdens competitiewedstrijden degelijk. De Eindhovenaren geven nauwelijks een kans weg, zo merkte ook FC Utrecht. Een maand na de nederlaag in de Supercup (3-1) brachten de bezoekers Ronald Waterreus opnieuw nauwelijks in gevaar.

Wanneer tegentreffers uitblijven, speelt PSV in Nederland al vlug een gewonnen wedstrijd. De titelverdediger kan namelijk nog steeds een beroep doen op Mateja Kezman, vorig seizoen goed voor maar liefst 35 competitietreffers. Na een handig steekpassje van Dennis Rommedahl en weifelend optreden van doelman René Ponk mocht de Joegoslaaf zaterdag al na zestien minuten de openingstreffer bejubelen.

Gesteund door de snelle voorsprong liet PSV weinig meer zien. De Eindhovenaren speelden de bal in een veel te laag tempo plichtmatig rond en zagen Kezman, Ji-Sung Park en de voor de geblesseerde Kasper Bøgelund ingevallen John de Jong doelkansen missen. Zorgwekkender dan de haperende afwerking was het vele slordige balverlies. Net als de meeste clubs in de eredivisie kon FC Utrecht niet van de vele slordigheden in het Eindhovense spel profiteren. Aanstaande woensdag zal PSV zich tegen Monaco minder fouten kunnen veroorloven.

,,Het was inderdaad matig'', erkende Hiddink. ,,Woensdag moet het allemaal veel beter, dat is duidelijk. Zo niet, dan krijgen we het waarschijnlijk moeilijk. Met alle respect voor FC Utrecht, maar Monaco is een betere tegenstander.''

NEC had gisteren aan vijf minuten scherpte genoeg om de thuiswedstrijd tegen FC Twente winnend af te sluiten, 2-1. Beide Nijmeegse doelpunten vielen kort na de rust, na een eerste helft die vooral zal worden herinnerd door twee rode kaarten binnen het half uur.

De Brabantse streekderby NAC-Willem II was traditioneel hard en grimmig. De thuisclub bracht het beste voetbal maar moest zich gelukkig prijzen één winstpunt te hebben overgehouden. Pas in de voorlaatste minuut maakte invaller Stefano Seedorf de 1-0 achterstand ongedaan.