Powell: niet snel macht overdragen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft gisteren gewaarschuwd dat een overhaaste machtsoverdracht aan een Iraaks regime op een mislukking zou uitlopen.

Op een persconferentie tijdens zijn eerste bezoek aan Bagdad noemde hij dit ,,het ergste dat kan gebeuren''. Powell reageerde op internationale druk van met name Frankrijk op een vast tijdschema voor de overdracht van uitvoerende bevoegdheden aan de Irakezen, zoals zaterdag tot uiting kwam tijdens besprekingen in Genève over de toekomst van Irak. Het overleg in Genève, waaraan de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deelnamen, was bedoeld om nader tot elkaar te komen over een nieuwe resolutie over de kwestie-Irak. De VS willen via een nieuwe resolutie meer internationale militaire en financiële steun voor Irak losweken. Powell noemde de Franse eis toen ook al ,,totaal onrealistisch''.

Het Amerikaanse leger heeft zaterdag betrokkenheid toegegeven bij en spijt betuigd voor de dood van negen Iraakse agenten en een Jordaanse bewaker in de stad Fallujah. Het leger sprak van ,,een betreurenswaardig incident [...] terwijl Amerikaanse soldaten operaties uitvoerden tegen vijandelijke eenheden''. Gesuggereerd werd dat hun verwanten financiële compensatie krijgen. Bij de schietpartij kwamen ook twee plunderaars om het leven. Het incident heeft de vijandige stemming onder de bevolking van de stad – die ligt in het sunnitische gebied waar Saddam Hussein nog redelijk wat aanhang heeft – nog vergroot. ,,Amerika is de vijand van God'', scandeerden honderden tot de tanden gewapende inwoners bij de begrafenis van de agenten.

Bij Fallujah werd gisteren een Amerikaanse militair gedood toen een bom langs de weg ontplofte bij het passeren van een legerkonvooi. In Bagdad werd vandaag een Amerikaanse soldaten bijeen raketaanval gedood. Er zijn nu 73 Amerikaanse militairen bij Iraaks geweld gedood sinds president Bush op 1 mei de gevechtsfase van de oorlog voor beëindigd verklaarde.

De VS en Groot-Brittannië hebben besloten publicatie van een rapport over de Iraakse massavernietigingswapens tot nader order uit te stellen, zo heeft de Britse Sunday Times gisteren gemeld. Volgens de krant is de Iraq Survey Group van 1.400 Britse en Amerikaanse geleerden, militaire deskundigen en leden van inlichtingendiensten er gedurende zijn vier maanden durend onderzoek niet in geslaagd bewijs te vinden van het bestaan van chemische of biologische wapens. De publicatie van een voorlopig rapport werd vandaag verwacht. De Britse Financial Times meldde vandaag dat Iraakse kerngeleerden die nu kunnen spreken zonder bang te hoeven zijn voor vergelding door Saddam Hussein, volhouden dat het Iraakse kernwapenprogramma lang geleden is geschrapt. ,,Het was verrassend de Amerikanen te horen zeggen dat we in zes maanden een kernbom konden bouwen, terwijl wij nog een schroevendraaier moesten bietsen'', aldus een geleerde tegenover de krant.