Philips grootste stijger op Damrak

De Europese beurzen zijn de week positief begonnen. De hogere slotstanden op Wall Street vrijdag – na dagen van verliezen – en goed nieuws uit diverse sectoren deden de koersen flink stijgen.

De Amsterdamse AEX-index was een van de grootste stijgers in Europa. Rond het middaguur stond de index op 332,90 punten, een winst van 1,4 procent. In Frankfurt bleef de winst steken op 0,3 procent, in Londen stond de FTSE-index 0,6 procent hoger en in Parijs wist de CAC-index 0,5 procent te winnen.

Voor de Europese beurzen betekende Wall Street een opsteker, hoewel de Dow Jones slechts 0,1 procent had gewonnen. Positief echter was de omslag halverwege de vrijdaghandel: een fors verlies werd omgezet in een klein winstje. De afwijzing van de euro door het Zweedse volk bleek geen negatieve invloed op de koersen te hebben.

Philips zette de toon voor de technologiesector. Niet alleen de positieve Nasdaq had een goede invloed op het aandeel, ook de nieuwe bevestiging vrijdag dat de chipdivisie van Philips in het vierde kwartaal winstgevend wordt zorgden voor een optimistische stemming. Philips kreeg er 4,8 procent bij op 22 euro. ASML, maker van machines voor de chipproductie, steeg 1,9 procent naar 13,42 euro. Bij de middelgrote fondsen zette KLM zijn opmars voort. De geruchten over een alliantie met Air France houden aan. KLM steeg 1,5 procent tot 12,18 euro.

Handelaren keken met belangstelling naar het Zweedse telecomconcern Ericsson dat in aanloop naar het referendum over de euro had gedreigd het land te verlaten als de uitkomst van de volksraadpleging negatief was. Het Zweedse nee leek aanvankelijk een positief effect te hebben op de koers. Ericsson steeg ruim 1,5 procent, maar tegen het middaguur was de koers teruggevallen tot de slotstand van vrijdag.

Europese beleggers kijken verder naar gegevens uit de VS, die later op de dag worden bekendgemaakt. Cijfers over bedrijfsvoorraden en industriële productie kunnen meer inzicht geven in de stand van de economie van de VS.

De effectenbeurzen in Azië lieten vanmorgen een verdeeld beeld zien. In Tokio werd niet gehandeld vanwege een vrije dag. De beurs van Hongkong stond 0,4 procent hoger en de beurs van Seoel was, mede als gevolg van een tyfoon die het land de afgelopen dagen teisterde, 1,8 procent lager.