Nozal houdt stand in Ronde van Spanje

Tegen alle verwachtingen in werd de Spanjaard Isidro Nozal in drie bergetappes door de Pyreneeën niet uit de leiderstrui van de Ronde van Spanje gereden.

De Spaanse wielrenner Isidro Nozal werd als leider van Ronde van Spanje voor een eendagsvlieg gehouden. De helper van Igor Gonzalez de Galdeano bewees afgelopen weekeinde in de Pyreneeën echter sterker te zijn dan algemeen verondersteld. Na drie dagen door het hooggebergte behield hij tegen de verwachting in de leiderstrui. De 25-jarige ONCE-coureur kreeg gisteren voor de zesde keer het goudgele tricot omgehangen. De concurrentie zal nog hard moeten fietsen om Nozal uit de leiderstrui te rijden.

Na de door Raborenner Rasmussen gewonnen rit van vrijdag hield Nozal zich ook zaterdag (etappewinst Joaquin Rodriguez) en zondag (Alejandro Valverde) keurig staande in het klimmersgeweld. In het algemeen klassement heeft de Spanjaard een voorsprong van één minuut en 45 seconden op zijn kopman Gonzalez de Galdeano. Nummer drie in het klassement is Beltran.

De Deen Rasmussen, uitgegroeid tot het paradepaardje van de Raboploeg, bezet de negende plaats. Rasmussen reed zich tijdens het driedaagse verblijf in de bergen aardig in de kijker. Hij heeft de rol van kopman overgenomen van de Amerikaan Levi Leipheimer, die in het klassement is afgezakt naar een 108ste plaats op een achterstand van 1.37,01 uur.

Nozal hield zowel zaterdag als zondag alle toppers aan een touwtje. Aitor Gonzales, Roberto Heras, de Colombiaan Cardenas (leider in het bergklassement), niemand kon een afscheiding teweeg brengen. Ze probeerden het wel, maar Nozal gaf geen krimp. Soms viel er een gaatje, maar de klassementsleider reed voortdurend alle gaten dicht. Met in zijn wiel meestal Igor Gonzalez de Galdeano, namens ONCE de beoogde winnaar van de de Ronde van Spanje. Gonzalez de Galdeano verloor gisteren in de slotkilometer zelfs nog 27 seconden op de leider.

De etappe van zaterdag, van Cauterets naar Pla de Beret, werd gewonnen door de ONCE-renner Joaquin Rodriguez, die als bewaker van Nozals belangen met vluchter Aitor Osa was meegesprongen. Achter het tweetal probeerde Aitor Gonzalez wat van zijn achterstand op Nozal goed te maken. De Spanjaard ging twee keer goed op de pedalen staan, maar de ONCE-formatie gaf geen krimp. Nozal reed alle gaten dicht en finishte uiteindelijk in de groep klassementsrenners.

Nozal verloor wel weer wat tijd op Raborenner Michael Rasmussen. De Deen was na zijn winst op vrijdag goed hersteld en had op de slotklim nog voldoende macht zich aan te sluiten bij het leidende drietal Perez, Cardenas en Unai Osa. Rasmussen, negende in het klassement, zag aan de streep dat zijn winst beperkt was. Nozal finishte twintig seconden later. Rasmussen bleef negende in het klassement op 4.04 minuten.

Manuel Beltran verspeelde in de tweede Pyreneeënrit zijn tweede plaats. Op weg naar de streep kon de Spanjaard van US Postal niet meer volgen. Hij zakte naar de derde plaats. Igor Gonzalez de Galdeano, ploeggenoot van Nozal, schoof op naar de tweede plaats. Het gat met de leider is 1.21 minuten. Beltran staat op 1.34 minuten.

Gisteren streed een kleine groep om de dagzege. Nozal bemoeide zich er niet mee. Alejandro Valverde uit de Kelme-ploeg pakte de ritwinst in Andorra op 2.400 meter hoogte. De verschillen met de anderen werden in luttele seconden gemeten. Voor Valverde was het zijn achtste zege van het seizoen. ,,Zonder goede ploeg was dat niet mogelijk geweest'', stamelde hij na zijn ritwinst

Op de vraag of Nozal de hiërarchie binnen de ploeg op zijn kop heeft gezet, antwoordde ploegleider Saiz van ONCE diplomatiek. ,,De leider staat aan kop van het algemeen klassement.''