NASA laat ruimtesonde inslaan op Jupiter

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil komende zondagavond de succesvolle ruimtesonde Galileo te pletter laten slaan op de planeet Jupiter. Dit om te voorkomen dat aardse bacteriën die zich mogelijk aan boord van de sonde bevinden, Europa (één van Jupiters manen) zouden besmetten. Europa heeft het formaat van een kleine planeet en is bedekt met uitgestrekte bevroren oceanen. Volgens deskundigen is deze maan de meest waarschijnlijk plek in het zonnestelsel waar buitenaards leven zou kunnen bestaan. NASA wil tot elke prijs voorkomen dat Galileo deze plek zou besmetten. Nu de sonde na veertien jaar aan het eind van zijn levensduur is, zou hij ongecontroleerd rond Jupiter cirkelen en op enig moment kunnen inslaan, misschien op Europa. Om dat risico te mijden kiest de NASA voor een geregisseerd einde. Galileo zal, inclusief mogelijk aanwezige bacteriën, volledig verbranden in de atmosfeer van Jupiter.