Leger pleegt coup in Guinee-Bissau

Het leger heeft gisteren de macht gegrepen in het West-Afrikaanse land Guinee-Bissau. President Kumba Yala en premier Mario Pires zijn onder huisarrest geplaatst. Coupleider generaal Veríssimi Cabra Correia heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president, en zegt verkiezingen uit te zullen roepen.

De geweldloze staatsgreep volgde op een mededeling van president Yala vrijdag dat de parlementsverkiezingen opnieuw zouden worden uitgesteld. De president, die in februari 2000 door een meerderheid van de anderhalf miljoen Guinee-Bissauers werd gekozen en sindsdien vijf premiers en vijftig ministers en staatssecretarissen heeft ontslagen, ontbond in november vorig jaar het parlement. De verkiezingen zouden eerst op 20 april, toen op 6 juli en vervolgens op 12 oktober worden gehouden.

In een gesprek met de Portugese staatstelevisie beschuldigde Correia Yala van het veroorzaken van ,,politieke instabiliteit'' en het ondermijnen van de economische ontwikkeling van het straatarme land. De coupplegers zeggen een overgangsregering te willen vormen, waarin alle politieke geledingen van het land vertegenwoordigd zullen zijn. Het Vereend Platform, een samenbundeling van oppositiegroepen, geeft ,,totale steun'' aan de ,,onvermijdelijke staatsgreep''.

Waarnemers zeggen niet verbaasd te zijn over de staatsgreep. Tweemaal eerder werd een poging ondernomen om Yala, voormalig hoogleraar filosofie, af te zetten. De toestand in het land is de afgelopen twee jaar aanzienlijk verslechterd. Een groot deel van de anderhalf miljoen inwoners moet rondkomen van minder dan 50 dollarcent per dag. De levensverwachting onder Guinee-Bissauers ligt ver onder het West-Afrikaanse gemiddelde. ,,In het licht van het klimaat van ontevredenheid ben ik niet verbaasd over deze coup'', aldus Nobelprijswinnaar en minister van Buitenlandse Zaken van Oost-Timor, José Ramos-Horta die het land onlangs bezocht.

Vijf West-Afrikaanse ministers van Buitenlandse Zaken waren vanochtend op weg naar Guinee-Bissau voor overleg met generaal Correia. Waarnemers maken zich zorgen over een mogelijke kettingreactie in buurlanden als Sierra Leone. Portugal ,,betreurd'' de staatsgreep in haar voormalige kolonie, zo zei een regeringswoordvoerder gisteren.