Kuyt wil met alles en iedereen op de foto

Het veiligheidspersoneel van Feyenoord had gisteren meer problemen met de populariteit van Dirk Kuyt dan met de reacties van de harde supporterskern. De Rotterdamse voetbalfans dropen niet eens teleurgesteld af. Ze accepteerden het vierde en vijfde puntenverlies in deze competitie zonder zich te bezondigen aan verbale of fysieke agressie. Het legioen lijkt zich neer te leggen bij het onvermijdelijke: Feyenoord doet dit seizoen niet mee om de landstitel. Na vier duels heeft de stadionclub vijf punten achterstand op Ajax en drie op PSV, dat zondag naar de Kuip komt.

Dankzij doelpunten van Kuyt sleepte Feyenoord bij AZ een 2-2 gelijkspel uit het vuur. De publieksvriendelijke voetballer ging na afloop met alles en iedereen op de foto, ondertussen deelde hij ook nog tientallen handtekeningen uit. Door het oponthoud vertrok de spelersbus van Feyenoord veel later dan gepland uit de Alkmaarderhout. Volgens de veiligheidsmensen is het overal hetzelfde liedje. Terwijl zijn ploeggenoten in rap tempo naar de touringcar lopen, neemt Kuyt uitgebreid de tijd voor zijn achterban.

Kuyt weet zich te verplaatsen in de supporters, vice versa. Gisteren glimlachte hij weer van oor tot oor, hoewel hij zijn persoonlijke succes graag had ingeruild voor een teamzege, vertelde hij tussen de bedrijven door. Hij is geen egoïstische spits en neemt ook genoegen met een minder geliefde positie als `valse' rechtsbuiten. Hij had zich tot dusverre ,,geen moment'' zorgen gemaakt over zijn blanco score. ,,De mensen om mij heen waren er meer mee bezig'', verklaarde hij nuchter.

De 23-jarige Kuyt is niet alleen populair bij vrienden, kennissen en familieleden die gisteren in de meerderheid waren bij de uitgang van het stadion van AZ. Hij is een speler van de opgestroopte mouwen en met deze strijdwijze verdien je in Rotterdam-Zuid een standbeeld. Kuyt speelde de afgelopen vier jaar voor FC Utrecht, ook zo'n volksclub waar harde werkers op handen worden gedragen. De vechtersmentaliteit heeft hij van huis uit meegekregen. Hij is een visserszoon uit Katwijk en maakte daar als jeugdspeler indruk bij Quick Boys. Veel duw- en trekwerk. En als het even kan de bal kiezelhard door het net jagen, zoals hij zelf zegt.

Bij Feyenoord wacht Kuyt de ondankbare taak topscorer en vrijetrappenspecialist Van Hooijdonk te vervangen. Kuyt moet ook nog concurreren met de Servische aanwinst Lazovic, die werd overgenomen van Partizan Belgrado. Lazovic is een flegmatieke aanvaller en maakte nog weinig indruk. Kuyt neemt het voor hem op. ,,Danko is een buitenlander die moet wennen, heel normaal. Kezman (landgenoot bij PSV, red.) had in het begin ook problemen en nu speelt hij de pannen van het dak.''

Kuyt, vorig seizoen goed voor twintig treffers bij FC Utrecht, had in officiële duels nog niet gescoord voor Feyenoord. Hij heeft dezelfde aanpassinsproblemen als zijn ploeggenoten. Feyenoord heeft dit seizoen een gedaanteverwisseling ondergaan en niet alleen door het prachtige, groenwitte uittenue. De Belgische schaduwspits Buffel is de enige basisspeler die op dezelfde positie voetbalt. Van het elftal dat nog geen anderhalf jaar geleden de UEFA Cup won, speelden gisteren alleen libero Paauwe en doelman Zoetebier. Trainer Van Marwijk vraagt om geduld, als het fletse spel aan de orde komt.

Met het vertrek van Kalou, Bosvelt, Emerton en Van Hooijdonk heeft Feyenoord kwaliteit en routine ingeleverd. Hun vervangers zijn (nog) niet genoeg om de strijd aan te binden met de betere en duurder betaalde voetballers van PSV en Ajax. Tegen AZ ontbraken Van Persie (blessure) en Van Wonderen (privé-omstandigheden). De pas herstelde Ono viel na rust in. Hij zorgde meteen voor beter samenspel. ,,We hebben tijd nodig, maar bij Feyenoord krijg je geen tijd'', stelde Kuyt. ,,Wij moeten elke week winnen en tegelijkertijd beter op elkaar ingespeeld raken. Ik moet zelf ook wennen. Bij Feyenoord is alles groter dan bij Utrecht. Maar ik geniet er elke dag van.''

Tegen AZ had Kuyt geen last meer van plankenkoorts, hoewel hij met twee verkeerde terugspeelballen (,,pure vermoeidheid'') de tegenstander bijna in de kaart speelde. Aanvallend was hij beter op dreef. Hij benutte in de beginfase een strafschop, nadat Lazovic door Wijker was neergelegd. Nadat AZ de 1-0 achterstand had omgebogen in een 2-1 voorsprong (doelpunten Van Galen en Elkhattabi), maakte Kuyt zijn reputatie van rommelaar weer eens waar. Eerst forceerde hij met een opvallende buiteling een rode kaart voor Wijker (twee keer geel). Vervolgens scoorde hij met een simpele `binnentikker', nadat doelman Timmer een droge knal van Schreuder niet klemvast kreeg.

Vlak voor tijd had Kuyt ook nog de 3-2 op de schoen; hij schoot de bal tegen de buitenkant van de paal. Een winnende treffer voor Feyenoord zou AZ onrecht hebben gedaan. De ploeg van trainer Adriaanse creëerde ondanks een numerieke minderheid in de tweede helft de beste kansen. Elkhattabi en de Belgische aanwinst Huysegems misten toen, bijna voor open doel. Met als gevolg dat Kuyt en zijn Rotterdamse fans met gemengde gevoelens huiswaarts keerden en de neutrale toeschouwer tevreden achterliet.

AZ

2

Feyenoord

2

Ruststand 2-1. 9. Kuijt 0-1 (strafschop), 14. Van Galen 1-1, 44. Elkhattabi 2-1, 80. Kuijt 2-2. Schds: Braamhaar. Tsch: 7.821. Rode kaart (2xgeel): 58. Wijker (AZ).