Kunstraad positief over nieuw theater

De Amsterdamse Kunstraad heeft vanmorgen een positief advies aan de gemeente uitgebracht over de plannen van de VandenEnde Foundation om een nieuw theatercomplex aan de Marnixstraat in Amsterdam te bouwen.

Het privé-fonds van theaterproducent Joop van den Ende wil een theater met drie zalen bouwen op de plaats waar nu het Nieuwe de la Mar Theater en twee bioscopen zitten. De Foundation, die de exploitatie en het eigendom na de bouw overdraagt aan twee stichtingen, heeft daar vorig jaar reeds vier miljoen euro voor gereserveerd.

De Kunstraad stelt wel voorwaarden aan de goedkeuring. De kwaliteit en de variatie van het aanbod in de nieuwe zalen moet worden gewaarborgd. Het aanbod mag slechts voor een klein deel bestaan uit musicals en toneelstukken van Joop van den Ende Theaterproducties – een bedrijf dat overigens losstaat van de Foundation. De Foundation moet blijven opdraaien voor de te verwachten tekorten, en mag deze niet te veel verhalen op de bezoekers. De Kunstraad noemt de programmeringplannen nu nog ,,vaag''. Ook vindt de raad dat de Foundation de geclaimde noodzaak om het Nieuwe de la Mar in het complex op te nemen niet voldoende onderbouwd. Het voortbestaan van het kleine Theater Bellevue, dat wordt losgekoppeld van het Nieuwe de la Mar, moet door de gemeente worden gegarandeerd.

Joop van den Ende is tevreden: ,,Dit advies is een belangrijke stap voor de VandenEnde Foundation op weg naar de verwezenlijking van een podiumkunsthuis.'' De directie van het Nieuwe De la Mar is blij dat de Kunstraad aandacht besteed aan de problemen die aan het plan kleven: ,,Zoals Van den Ende blij is met dit `ja', zo zijn wij blij met de `mitsen'.''

Van den Ende Theaterproducties wilde zich zeven jaar geleden reeds in de Marnixstraat vestigen. Dat ging toen niet door. Op verzoek van wethouder Hannah Belliot (Cultuur) kwam de VandenEnde Foundation in april met een nieuw plan. Na verzet van het Nieuwe De La Mar werd advocaat Eberhart van der Laan, voormalig PvdA-fractieleider, vorige week aangesteld als bemiddelaar. De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen over de verbouwing.