Hockeysters kampioen van Europa

In scherp contrast met de falende mannenploeg stond zaterdag het glansrijke optreden van de Nederlandse hockeysters. In een van de beste wedstrijden sinds zijn aantreden (januari 2001) zag bondscoach Marc Lammers zijn elftal op superieure wijze de Europese titel prolongeren. Gastland Spanje verloor met 5-0, tot verbijstering van het Catalaanse publiek.

Lammers kon zijn tranen niet bedwingen na het laatste fluitsignaal, en dat had alles te maken met persoonlijk leed. De oud-international verloor zijn moeder vlak voor het begin van het toernooi, en kreeg donderdagochtend de schrik van zijn leven toen hij vanuit Nederland op de hoogte werd gebracht van het feit dat een pyromaan voor zijn huis in Rosmalen twee auto's in brand had gestoken. De woning, met daarin op dat moment zijn twee kinderen (vier en vijf jaar) en de 21-jarige oppas, vatte bijna vlam. ,,Als je dat hoort, dan is sport bijzaak.''

Lammers (34) zat zaterdag bijna als verdoofd op de bank. Zijn speelsters bracht hij 's avonds op de hoogte van het voorval. ,,Ik wilde ze niet opzadelen met dat verhaal. Dat zou sommigen wellicht van hun stuk hebben gebracht.''

Niet zozeer de Europese titel als wel de bonus die daaraan verbonden is – rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen van 2004 stemde de hockeybond tevreden. Een nederlaag had betekend dat de ploeg over een halfjaar in Nieuw Zeeland het kwalificatietoernooi had moeten spelen. Dat zou de bond 90.000 euro hebben gekost en bovendien hebben geleid tot een versnipperd competitieprogramma, en dus een ingekorte aanloop naar de Olympische Spelen van Athene.

MIJNTJE DONNERS: pagina 15