Geen nieuwe wereldtitel voor duatleet

Huub Maas werd gisteren derde bij het WK duatlon. ,,Helemaal gesloopt'' ging hij na dik zes uur lopen en fietsen over de finish.

Atleet Huub Maas (32) is er dit weekeinde in het Zwitserse Zofingen niet in geslaagd zijn wereldtitel duatlon te prolongeren. De titelverdediger, bijgenaamd `De vlo van Etten-Leur', eindigde als derde. De wedstrijd in Zofingen staat bekend als zeer zwaar en vergde veel van Maas, die na zeseneenhalf uur hardlopen, fietsen en nog een keer hardlopen zijn meerdere moest erkennen in de Belgische winnaar Van Steeland en de lokale favoriet Riesen.

Hoe kijk je terug op de wedstrijd?

Huub Maas: ,,Met een goed gevoel, ik heb alles gegeven. Uiteindelijk won Van Steeland, en dat was eigenlijk best wel verrassend. Zelf dacht ik dat Riesen wereldkampioen zou worden, omdat Zwitsers in eigen land al bijna tien jaar ongeslagen zijn. Hoe dat komt? Tsja, Zwitserland is een heuvelachtig land, daar valt niet tegenop te trainen. Ik heb stages gehad in de Ardennen en Limburg, maar dat is toch andere koek dan de Zwitserse heuvels. Daarbij komt dat de wedstrijd in Zofingen zwaarder was dan het wereldkampioenschap van afgelopen jaar in Oostenrijk. Toen moesten we veertien kilometer hardlopen, 76 kilometer fietsen en zeven kilometer hardlopen. Dit jaar lag die verhouding op 10-150-30.''

Kun je je sport combineren met je werk?

,,Gelukkig wel, anders heb ik een groot probleem. Ik werk 25 uur per week als systeembeheerder. Mijn baas stelt zich flexibel op, zolang ik maar aan mijn uren kom. Op jaarbasis heb ik veertig vrije dagen, in principe kan ik trainen wanneer ik wil. Mijn sport kost me twintig tot 25 uur per week, op piekmomenten kom ik zelfs aan meer dan dertig uur per week. Aangezien ik zittend werk verricht, vormt het lopen en fietsen een meer dan welkome afwisseling.''

Sponsors interesseren zich nauwelijks voor je sport. Vorig jaar verkocht je zelfs de racefiets waarmee je het WK won.

,,Dat was om in de publiciteit te komen, al kon ik het geld goed gebruiken. Ik was net wereldkampioen geworden, maar in plaats van dat er sponsors bijkwamen, haakten ze af. Toen heb ik op een openbare veiling mijn racefiets verkocht. Uiteindelijk hapten er wat kleine sponsors toe, waardoor mijn kosten gedekt waren. Ach, elke sport kampt met geldproblemen, zelfs het voetbal. Dan is het toch niet vreemd dat ik iedere mogelijkheid aangrijp om aan geld te komen?''