Excuseer, u maakt geluid

Om de herkenbaarheid van de nieuwe stiltecoupés te vergroten, hebben de Nederlandse Spoorwegen de hulp ingeroepen van zes cartoonisten.

Eindelijk, rust. Vanaf komend jaar zal er in elke intercity-trein de mogelijkheid zijn in stilte te reizen. De Nederlandse Spoorwegen laten zich van hun beste kant zien en richten `stiltezones' in waar het geluid van walkmans, schreeuwende kinderen en mobiele telefoons verboden is. Zelfs praten mag niet. Bedoeling is de reiziger die potjandorie eindelijk eens een goed boek wil lezen in de trein, tegemoet te komen. Een plaatje van een mannetje met zijn wijsvinger voor zijn lippen, moet de reiziger erop attenderen dat hij stil moet zijn.

Dat plaatje blijkt nu te klein, zo heeft NS ontdekt. Er rijdt al een aantal treinen rond met het tot stilte manende mannetje, maar het gros van de reizigers kijkt er overheen, zo blijkt. Die bespreken dus nog doodleuk hun liefdesleven of kantoorperikelen aan de telefoon, zingen liedjes met hun kinderen of murmelen met hun walkman mee. Ze moeten er door hun medereizigers op gewezen worden dat dat állemaal mocht, maar NIET (!) met geluid (!), in de stiltecoupé.

Om de herkenbaarheid van de nieuwe stiltecoupés te vergroten, heeft de NS de hulp ingeroepen van zes cartoonisten: Fokke & Sukke, Gummbah, Kamagurka, Sigmund, Stefan Verwey. Zij maakten tekeningen die op groot formaat worden geplakt op tussendeuren en -wanden en aan de buitenkant van de trein.

De cartoons zijn lollig bedoeld. Maar dat wil niet zeggen dat er lichtvaardig gedacht mag worden over de nieuwe stilteregels, zegt NS in een reactie. Er staan wel degelijk sancties op het overtreden van de stilteregel. In een ernstig geval kan de conducteur een proces-verbaal uitschrijven. Het openbaar ministerie beslist vervolgens hoe zwaar de lawaaimakers worden gestraft.

De BBC Worldservice besteedde onlangs aandacht aan de stiltecoupé. Bezorgd informeerde de presentator hoe het staat met de spreekwoordelijke Nederlandse tolerantie.

Goeie vraag.

In supermarkten, op terrassen en in vele openbare gebouwen verschijnen steeds vaker verbodsbordjes met regels die in de jaren vijftig doodnormaal waren. Mooiste voorbeeld, gesignaleerd in een Utrechts zwembad: ,,Het is verboden om andere bezoekers lastig te vallen.'' Dat bleek bij navraag serieus bedoeld.

Hoe dan ook, allereerst hoopt NS dat reizigers ELKAAR op hun gedrag gaan aanspreken. Net zoals nu al gebeurt in niet-rookcoupés waar reizigers tóch een sigaret opsteken.

,,Excuseert u mij, maar u maakt geluid. U zit in een stiltecoupé.'' Misschien wordt het nog een gevleugelde uitdrukking.

    • Japke-d. Bouma