DEBAT OVER ZWEDEN

De afwijzing door Zweden van de gemeenschappelijke Europese munt was een kille, rationale motie van wantrouwen jegens de euro. Het land heeft zich gedistantieerd van de stagnerende economie van de eurozone en ronduit geweigerd zijn monetaire toekomst in handen te leggen van grote landen als Frankrijk en Duitsland, die de euroregels naar eigen behoefte hebben opgerekt.

Dit [...]was meer dan een oorvijg; het was een directe rechtse op de kaak van de Europese Monetaire Unie.

Als een land dat gelooft in regels en redelijkheid, dat gematigheid hoog in het vaandel heeft en dat zijn economie grondvest op de export en op solide internationale betrekkingen, heeft Zweden in feite laten weten dat het op z'n eentje waarschijnlijk beter af is.

Geschokt en bedroefd als Zweden was door de dood van zijn eurogezinde minister van Buitenlandse Zaken, heeft het zijn emoties in bedwang gehouden en laten weten zich niet te zullen aansluiten bij een munt waarvan de sterkste deelnemers meer zelfzuchtig gedraai hebben laten zien dan bereidheid om zich te houden aan de regels die zij zelf hebben ontworpen.

Voor de eurolanden en voor toeschouwers buiten Europa was het een gênante afwijzing. Zo lijkt het Europa van de euro een oord waar verlichte kiezers niets te zoeken hebben na de afwijzing door de Denen en de Zweden heeft alleen Groot-Brittannië nog een referendum op het programma staan [...]