De Geus vraagt bonden om lonen 2 jaar te bevriezen

Het kabinet is bereid de vakbonden in 2005 tegemoet te komen, als in de komende twee jaar de lonen worden bevroren.

Dat heeft minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) de voorzitters van vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP vanmorgen tijdens een ontbijt in Utrecht meegedeeld. De Geus heeft de hoop uitgesproken dat er nog een meejarig akkoord gesloten kan worden tussen kabinet, vakbonden en werkgevers over loonmatiging. Welke ruimte er in de begroting ontstaat en op welke onderwerpen de vakbeweging tegemoet kan worden gekomen wilde hij niet zeggen.

Vakbondsvoorzitters Lodewijk De Waal (FNV) en Doekle Terpstra (CNV), die beiden fel tegen de forse bezuinigingsplannen van het kabinet zijn, reageerden vanmorgen afwijzend op het voorstel van De Geus. ,,Het was weer een weinig zinvolle bijeenkomst. De Geus heeft het gat alleen maar groter gemaakt'', aldus De Waal. Hij vindt dat De Geus vanmorgen zomaar met een extra eis op tafel kwam, namelijk ook loonmatiging in 2005. Ook Terpstra zegt ,,buitengewoon teleurgesteld'' over het gesprek met De Geus. ,,Als wij de lonen in 2005 bevriezen, dan betalen we dus geheel zelf die extra ruimte op de begroting. Een sigaar uit eigen doos dus.''

De FNV en het CNV maken vanmiddag hun inzet voor de komende CAO-onderhandelingen bekend. Het dagelijks bestuur van het CNV wil voor volgend jaar looneisen stellen van 1,25 tot 1,75 procent, afhankelijk van de situatie in een sector. De CNV-bonden moesten dat vanmiddag nog bekrachtigen.

Als het kabinet het CNV tegemoet komt op een aantal terreinen, met name de WAO en de pensioenen, dan is het aan de bond om volgend jaar genoegen te nemen met eenmalige loonverhogingen. Maar Terpstra is somber over de vraag of het daar nog van komt. ,,In alles lijkt het erop dat het kabinet kiest voor de weg; wij beslissen onder de Haagse kaasstolp wat goed is voor de samenleving.''

Er was tijdens het ontbijt ,,een ijzige sfeer'', verklaarde De Waal. De Geus hekelde in het gesprek de harde opstelling van de FNV van de afgelopen weken. Hij nodigde de vakbondsvoorzitters uit voor een nader gesprek op 26 september.