Bruschetta Sexa

Een kopje koffie drinken is in Italië een zeer serieuze zaak. Iedereen heeft zijn eigen favoriete koffiebar en natuurlijk zijn eigen voorkeur hoe de koffie geserveerd moet worden. De bekendste zijn uiteraard espresso en cappuccino. Maar naast die twee favorieten is er een scala van mogelijkheden. Caffè lungo is een espresso waar iets meer water door de gemalen koffie loopt dan voor een espresso. Caffè Americano is nog ietsjes slapper. Een extra sterke espresso is ook een mogelijkheid; bestel dan een caffè ristretto. Een dubbele espresso is caffè doppio, espresso met een klein beetje melk is caffè macchiato, en koffie verkeerd is latte macchiato. Als de koffie niet genoeg is, kunt u in de aanwezige vitrine altijd kiezen uit een prachtige, steeds wisselende selectie van bruschette en zoetigheden. De trots en de zorg waarmee deze worden gepresenteerd maken altijd diepe indruk op me. Hieronder een recept voor een bruschetta waar ik onlangs in een favoriete koffiebar in Lucca van genoot.

Leg de sneden brood naast elkaar op een bakplaat. Rooster ze circa 3 tot 5 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven goudbruin. Smeer de toost royaal in met olijfolie.

Pel de tenen knoflook, snijd ze doormidden en verwijder eventueel de groene kern. Snijd de tenen in flinterdunne plakjes. Strooi de plakjes over de sneden brood.

Spoel de hele ansjovis – indien u die gebruikt – onder de koude kraan af om het zout te verwijderen. Fileer ze en snijd ze in kleine stukjes. Snijd anders de ansjovisfilets uit olie in kleine stukjes. Strooi de stukjes ansjovis uit over het brood.

Hak de kappertjes grof en strooi ze over het brood. Sprenkel er nog een beetje olijfolie over.

Zet het bakblik met de bruschette nog circa 5 minuten in de voorverwarmde oven tot de ansjovis net begint te smelten en de knoflook een goudgeel randje krijgt. Neem de bruschette uit de oven en dien onmiddellijk op.

Deze week recepten voor aardappeltjes met tomaten en ansjovis, aubergine gevuld met tapenade en geitenkaas, rode mix met gegrilde paprika's en tomaten, perentaart met appel, en tonijn met peterselievinaigrette.