Bronzen medaille judoka Gravenstijn

Precies een jaar en een dag na een ingrijpende en bedreigende operatie aan haar schouder heeft Deborah Gravenstijn bij de wereldkampioenschappen judo in Osaka de bronzen medaille gewonnen. Al het leed en de ellende die ze doormaakte op de weg terug waren in één klap vergeten. ,,Het is de moeite waard geweest.''

Het verhaal van de atlete Gravenstijn (29) is er één van fraaie hoogtepunten, maar ook van diepe dalen. Op weg naar Sydney 2000 hongerde ze zich al eens bijna naar de rand van de afgrond, ten einde in een lagere gewichtsklasse de kwalificatiestrijd met Jessica Gal te ontlopen. In de zomer van het vorige jaar bleek haar schouder zo in de vernieling, dat het einde van de sportieve loopbaan nabij leek.

De in het Zeeuwse Tholen geboren Surinaamse had de mentaliteit zich er door heen te slaan. Zaterdag was er in de categorie tot 57 kilogram één tegenstandster (in de halve finale Kye uit Noord-Korea, in Atlanta '96 op 16-jarige leeftijd al olympisch kampioene), tegen wie ze niet was opgewassen. ,,Voor de rest had ik de oplossing steeds klaarliggen.''

De concentratie was er bij Gravenstijn, van begin tot eind. Haar openingspartij (tegen Yang) won ze al na achttien seconden, vervolgens sloeg ze twee keer in de slotseconden van de partij toe. Gravenstijn op het WK in München goed voor zilver (,,Maar dit brons is net zo mooi''), is terug bij de wereldtop. Toch was `Osaka', hoe bijzonder ook, voor Gravenstijn een tussenstation. In Athene, volgend jaar, wil ze nog een ,,dikkere'' plak.

De Nederlandse delegatie heeft bij de wereldkampioenschappen judo in Osaka de afgelopen week in vier klassen quotumplaatsen voor de Olympische Spelen van Athene in 2004 verdiend. Edith Bosch (-70 kg), Deborah Gravenstijn (-57), Claudia Zwiers (-78) en Dennis van der Geest (+100) lijken zeker van de Spelen.