Vivaldi: 15 premières, De vier jaargetijden.

Mag ik eens een pleidooi houden voor een oude componist wiens werk nauwelijks wordt uitgevoerd? Dat het Venice Baroque Orchestra nu komt met een box van drie cd's met plaat-premières van vijftien concerten, dat zegt genoeg.

Encyclopedieën schrijven nog wel over hem: hij werd geboren in Venetië op 4 maart 1678, maar zijn sterfdatum (1741, Wenen) is niet eens bekend. Hij was priester en genoot ooit faam. Bach bewerkte zijn concert voor vier klavecimbels voor vier violen. Italianen hebben soms nog wel eens wat met hem. Een Italiaanse mezzosopraan haalde in een Turijns archief allerlei zangstukken onder het stof vandaan. Deze Cecilia Bartoli wordt daarom wel de `huishoudster' van deze componist genoemd. Veel mensen wisten niet eens dat hij ook voor zangers had gecomponeerd. Zijn negentien opera's ziet men nooit op het podium. Eigenlijk hoort men maar één stuk van deze componist, De vier jaargetijden, dat inderdaad vaker is opgenomen. Luister toch eens naar deze Antonio Vivaldi!

(Sony SX3K 87272 3 cd's)