`Verdachten Guantánamo worden niet berecht'

Als het aan de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld ligt, zullen de meeste van terrorisme verdachte gevangenen op Guantánamo Bay, de Amerikaanse basis op Cuba, niet worden berecht. Dat, zo stelde Rumsfeld deze week tijdens een bijeenkomst op de National Press Club in Washington, is nooit de bedoeling geweest. Volgens Rumsfeld kunnen de gevangenen worden vastgehouden zolang de oorlog tegen de terreur voortduurt.

,,Ons doel was niet hen te berechten. [...] Ons doel was, als het terroristen bleken te zijn, en dat bleek zo te zijn [...], ze van het slagveld te houden en te voorkomen dat ze terugkeerden om opnieuw te vechten en te moorden.''

Minister Rumsfeld reageerde met die uitspraak op vragen van journalisten naar aanleiding van de voortgang van de omstreden militaire tribunalen. Dergelijke tribunalen willen de Verenigde Staten gebruiken om, wat Washington noemt, illegale combattanten, zoals in Guantánamo Bay, te berechten.

Internationaal heeft veel kritiek bestaan op de internering van de naar schatting 660 mannen uit 42 landen die tijdens en na de Amerikaanse oorlogshandelingen in Afghanistan zijn opgepakt en overgeplaatst naar de Amerikaanse basis op Cuba. De Verenigde Staten hebben tot dusver geweigerd informatie te verstrekken over de gevangenen die daar inmiddels anderhalf jaar zonder aanklacht of vorm van proces worden vastgehouden. Tegen geen van hen zijn duidelijke bewijzen aangevoerd.

Volgens Rumsfeld mogen de gevangenen op Guantánamo Bay niet worden vergeleken met gewone criminelen. ,,Het is niet zoals met autodieven die je arresteert en uitlegt dat het niet goed is om te stelen, om ze vervolgens een paar jaar gevangen te zetten. In dit geval, als je terroristen vrijlaat...Het is niet ons belang hen te berechten en te laten gaan. [...] Ons belang is, gedurende deze internationale oorlog tegen de terreur, hen van de straat te houden. En dat is wat er gebeurt.''