Van Geel: `Louter nog biobenzine aan pomp'

Om de uitstoot van kooldioxide te verminderen wil staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) dat vanaf eind 2005 alleen nog maar zogenoemde `bio-benzine' aan de pomp verkrijgbaar is.

Dat heeft Van Geels woordvoerder vanmorgen gezegd. Bio-benzine is benzine vermengd met twee procent bio-ethanol.

De literprijs van de bezine stijgt door de toevoeging van de alcoholsoort met ongeveer 0,7 eurocent. De prijsstijging moet, zo wil Van Geel, gecompenseerd worden door een verlaging van de benzine-accijns.

Bio-benzine past, volgens Van Geels voorlichter, in het beleid om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. ,,Wij moeten op enig moment andere brandstofdragers hebben in plaats van fossiele brandstoffen, die er op lange termijn mogelijk niet meer zijn'', aldus Van Geel vandaag in De Telegraaf.

Volgens een Europese richtlijn moet er in 2005 begonnen zijn met de levering van bio-benzine, hetgeen betekent dat het kabinet er dit jaar een besluit over moet nemen.

Volgens de staatssecretaris kun je ,,zonder problemen voor de automotor'' 2 tot 5 procent bio-ethanol toevoegen; daarboven zou rubber en metaal worden aangetast en moeten er speciale eisen worden gesteld aan de motor.