Tineke Postma Quartet: First Avenue

Als je Tineke Postma heet en in Heereveen bent opgegroeid, dan doe je gewoon, alsof Candy Dulfer niet bestaat. Dan schreeuw je niet van de daken dat je cum laude bent afgestudeerd in Amsterdam, getoerd hebt door Amerika en al menig Europees festival hebt `gehad'.

Dan maak je `gewoon' zonder dik gedoe een debuutplaat voor een degelijke firma. Het repertoire op Postma's First Avenue, vrijwel geheel door haar zelf geschreven, demonstreert zonder veel ophef de voordelen van een jazz-opleiding. Historisch bewustzijn en vormgevoel, ze zijn merkbaar in elk stuk. Dat deze eersteling meer is dan een goed examen is te danken aan de extra's van Postma de mens. Haar fraaie sopraan-toon in het dromerige `Ballad for Dado', haar felle attack op altsax in het snelle `A Walk', het doet het beste verwachten van wat er verder nog komt.

(Munich BMCD 407)

    • Frans van Leeuwen