Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Discussie over werkloosheid. Bijna dagelijks worden massaontslagen en saneringen bekendgemaakt. Wat is verkeerd gegaan en hoe moet het tij gekeerd? Ned.2, 18.25-19.10u.

Knevel op zaterdag. Thom de Graaf, vice-premier en minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over zijn plannen voor de Antillen en het aandeel van D66 in de bezuinigingen. Verder aandacht voor de explosieve situatie in Israël en een reportage over de nieuwste relirage: de mystieke filosofie van de kabbala. Ned.1, 20.30-21.02u.

KUNST

Kunst .... omdat het moet. Portret van de Nederlandse schilder Sierk Schröder (1903-2002) die zijn faam vooral verwierf als portrettist van bekende Nederlanders. Herh. Ned.2, 0.17-1.15u.

Museumgasten. Kunstenaar Jan Wolkers en politica Jeltje van Nieuwenhoven bezoeken het Mauritshuis in Den Haag. Herh. Ned.1, 17.07-17.27u.

AMUSEMENT

NCRV Natuurlijk. Eerste deel van een achtdelige serie waarin zeilend over het IJsselmeer de geschiedenis van het gebied wordt verteld. Daarnaast praten gasten over natuurbeheer en recreatie. Ned.1, 17.38-18.02u.

SPORT

NOS Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de finale van het EK hockey in Barcelona, waarin de Nederlandse vrouwen spelen tegen het gastland Spanje. Verder actuele sportuitslagen. Ned.2, 13.00u-18.00u.

FILM

Quo Vadis? (Mervyn LeRoy, 1951, VS). Grootschalig MGM-epos over chistenvervolging in het oude Rome. Even lang als weelderig. Met Robert Taylor, Deborah Kerr, Peter Ustinov, Leo Genn. BBC2, 17.10-19.55u.

Matilda (Danny DeVito, 1996, VS). Vakbekwame verfilming doet grotendeels recht aan Roald Dahls boek (1988) over het superieure isolement van een gevoelig en begaafd meisje. Regisseur DeVito speelt samen met zijn echtgenote Rhea Perlman haar verachtelijke ouders. Kindsterretje Mara Wilson is onuitstaanbaar schattig. Net5, 19.10-21.00u., onderbroken door reclame.

That Thing You Do! (Tom Hanks, 1996, VS). Tom Hanks' eigenhandig geschreven regiedebuut is een braaf, nostalgisch stukje Amerikaanse popgeschiedenis, toegespitst op de opkomst (in 1964) en ondergang van een fictief bandje. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

The Lost World: Jurassic Park (Steven Spielberg, 1997, VS). Vervolgfilm biedt meer van hetzelfde. De dino's leven nu in het wild, op een eiland voor de kust van Costa Rica. Met Jeff Goldblum, Julianne Moore, Richard Attenborough. Yorin, 21.00-23.25u., met reclame.

Babs (Irma Achten, 2000, Nederland). Cabaretière Brigitte Kaandorp speelt dubberol van een naar het geluk jagende alleenstaande moeder en een rancuneus animeermeisje in curieus speelfilmdebuut. Het sprookjesachtige romantische scenario gaat helaas nergens naar toe. Opgenomen met digitale videocameraatjes. Ned.3, 23.07-0.37u.

Ricochet (Russell Mulcahy, 1991, VS). Harde actiefilm met intelligent, maatschappijkritisch scenario dat mede werd geschreven door Menno Meyjes. Ontsnapte psychopatische moordenaar John Lithgow bouwt kafkaësk netwerk van beschuldigingen op rond de ambitieuze Denzel Washington, die hem destijds arresteerde. De vieste ratten in het labyrint zijn de televisiejournalisten. SBS6, 0.05-2.00u., met reclame.

Teetje (Paula van der Oest, 1998, Nederland). Melancholiek lowbudget melodrama van de regisseuse van De nieuwe moeder en Zus & zo over een aan de ketting liggend Russisch schip in de haven van Rotterdam, waar nooit de zon schijnt. De lading is verzegeld en de bemanning bijkans uitgehongerd. Met Cees Geel en Thekla Reuten. Ned.3, 0.37-2.15u.

Blue in the Face (Wayne Wang & Paul Auster, 1995, VS). Het collage-achtige vervolg op Smoke is een ontspannen liefdesverklaring aan Brooklyn, waar het speelplezier vanaf spat. In en om de sigarenwinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) wordt geruzied, geouwehoerd, gesmacht en gemopperd door onder anderen Lou Reed, Mel Gorham, Mira Sorvino, Giancarlo Esposito en Jim Jarmusch. BBC2, 2.30-3.50u.

RADIO

Zenith. De humeuren en temperamenten van Gerrit Komrij. In deze aflevering vertelt Komrij waarom hij in 1984 het vaderland ontvluchtte en zich in Portugal vestigde, hoe het leven daar was en waarom hij daar na vijf jaar met zijn vriend weer hals over kop moest vertrekken. 747AM, 15.02-16.02

Zomeravondconcert: The last night of the Proms. Met muziek van onder meer Berlioz, Saint-Saëns en Borodin uitgevoerd door de BBC singers, BBC Symphony Chorus, BBC Synphony Orchestra o.l.v. Leonard Slatkin. Radio 4, 19.02-23.00u.

Spijkers met koppen. In de eerste nieuwe uitzending van het seizoen Femke Halsema over onder meer de bezuinigingen en het generaal pardon, gesprek met technisch directeur van FC Utrecht Han Berger. Een fan van Doris Day beweert dat hij nog regelmatig contact met haar heeft, aandacht voor doop!, een voorstelling over kraken, vriendschap, liefde en idealen, en cabaret door Cindy Pieterse, Kees van Amstel, Nico van der Knaap en Maaike Martens. Radio 1, 19.04-20.04u.

Simek 's nachts. Schrijver, columnist en interviewer Theodor Holman over sentimentaliteit, geluk en ongeluk. ,,Ik heb geen enkele reden om ongelukkig te zijn. Ik heb genoeg geld, een mooi huis en lieve katten en toch voel ik mij altijd eenzaam en ongelukkig. Ik werk als een bezetene om niet te hoeven leven.''Radio 1, 0.04-1.02u.