SPROOKJESFIGUREN MYTYL EN TYLTYL

Mytyl- en Tyltylscholen bieden speciaal en speciaal voortgezet onderwijs voor respectievelijk lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen. Veel Mytylscholen hebben ook meervoudig gehandicapte kinderen in huis, bijvoorbeeld in een Tyltylafdeling.

Er zijn in Nederland 32 van zulke scholen, met in totaal 5.736 leerlingen. Daarnaast verzorgen de scholen ambulante begeleiding voor nog eens 2.551 leerlingen in het regulier onderwijs.

Er is geen specifieke onderwijskundige visie, de scholen streven naar optimale onderwijskansen voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap.

De namen Mytyl en Tyltyl komen uit het toneelstuk `L'oiseau bleu' (`De blauwe vogel') uit 1908 van de Belgische toneelschrijver en dichter Maurice Maeterlinck, Nobelprijswinnaar en voorman van het symbolisme. In het stuk krijgen twee kinderen, Mytyl en Tyltyl, van een fee de opdracht om de `Blauwe vogel van geluk' te gaan zoeken. Maar hoe ze ook zoeken, ze vinden de vogel nergens. Weer thuisgekomen, besluiten de kinderen om hun witte tortelduifje aan een ziek buurmeisje te geven. Op dat moment verandert het duifje in een prachtige blauwe vogel. De vogel kiest onmiddellijk de vrijheid en blijft, evenals het geluk, ongrijpbaar. Het zieke meisje geneest spontaan.