Return of the Killer Tomatoes

Deze zomer werd er op een ochtend een blikje tomatenpuree bij mij aan de deur bezorgd. Dat het een blikje tomatenpuree was, bleek pas later, want in schreeuwerige gemeenrode en giftig-gele letters schreeuwde het etiket dat dit de terugkeer van de verdoemde groente was. Niet echt iets om `s avonds in de pasta arrabiata te verwerken dus.

Het begon allemaal met Attack of the Killer Tomatoes (1977), een partij bizarre ongein over een stelletje moorddadige tomaten en de gemene genius professor Gangrene. Ongetwijfeld een van de slechtste films die ooit gemaakt is, maar zo doldwaas dat het uiterst vermakelijk is. Het vervolg dat nu op dvd verschijnt, Return of the Killer Tomatoes (1988) is veel zelfbewuster. Deze film is niet alleen een parodie op alle goedkope horror en science fiction films, maar neemt ook nog eens z'n eigen knipogen op de hak. De film blies het subgenre van de horrorspoof in ieder geval voldoende leven in om nog door twee films gevolgd te worden. In 1991 was de koek echt op met Killer Tomatoes Eat France, de enige uit de serie die van tijd tot tijd nog wel eens op televisie te zien is. Extra attractie van de tweede tomatenfilm is dat er een hoofdrol is weggelegd voor een piepjonge George Clooney, met veel krullen en een authentieke te strakke jaren tachtig spijkerbroek. Wie daar niet van hoeft te gruwen, doet dat zeker van de pizza's die hij bakt. Bij gebrek aan tomatensaus worden ze belegd met uitzonderlijke combinaties als bosbessenjam en ansjovis of pindakaas en salami. Een dvd als deze heeft geen extra's nodig: de hele film is een uitgebreide extra bij zichzelf.

    • Dana Linssen